Zatrzymać choć chwilę.

Lubię kruchość. Z wszystkimi jej zaletami i wadami. Nie można jej nie lubić. Chce umknąć definicjom a jednocześnie tak jest konkretna.W dotyku, w smaku. W swej niejednolitości. Świadoma ułomności nie zmienia się. Pozostaje sobą, aż do końca. Nie da się podrobić, albo jest albo jej nie ma.
Czasami wydaje mi się, że najlepszym czasem na kruche ciasteczka jest dzieciństwo. Pasują do siebie. Chwile dziecięctwa, których naiwnego piękna nawet nie byliśmy świadomi, uleciały skruszone w obliczu potęgi czasu. Czy kruche ciasteczka mogą nas jeszcze zachwycać? W taki sam sposób jak kiedyś lub jak dziś jest to udziałem naszych dzieci? Są ważniejsze sprawy, wiem. Miliony ważniejszych spraw, których wagi i ważniejszości nie potrafimy nawet sklasyfikować. I właśnie dlatego. Prosty zachwyt nad kruchością jest mi potrzebny. Mam wtedy czas. Uczę się doceniać chwile, które ulatują na moich oczach, wiedzione instynktem czasu.

Te ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu i stosunkowo szybkie (choć dzieci mogą nie podzielić tej opinii ) Polecam, to nasz ulubiony przepis rodzinny, antidotum na troski, zbite kolano, guza na głowie, kłótnię z przyjaciółką, biedronkę, która odleciała i motyla, który nie daje się złapać, tęsknotę za dziadkami. (Z tym ostatnim przesadziłam – tego rodzaju tęsknoty zagłuszyć się nie da, można ją jedynie osłodzić czyniąc mniej dotkliwą). Spróbujcie, dzieci je lubią. Także te zagubione w dorosłości. 

Proste kruche ciasteczka  

Składniki :
250 g mąki pszennej

150 g cukru
200 g schłodzonego masła
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
 
Przygotowanie:
1. Siekamy masło.
2. Przesiewamy mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy razem.
3. Formujemy kulę, owijamy folią, wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
4. Wykładamy blachę pergaminem, nagrzewamy piekarnik do temp. 180° bez termoobiegu.
5. Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm.
6. Wykrawamy ciasteczka dowolnych kształtów, w oryginale są to serduszka, co zważywszy na zbliżające się Walentynki można uznać za najlepszy wybór.
7. Układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika, pieczemy 25 minut.
8. Dekorujemy lukrem
9. Z podanych ilości wychodzi około 20-30 ciasteczek. Zależnie od wielkości użytych foremek.

Przepis pochodzi z książki „Słodki rok Kuby i Buby” Grzegorza Kasdepke i Gabrieli Niedzielskiej.

Smacznego!

One comment Add yours
  1. O…. znam tę książkę. Dziękuję za przypomnienie. Książka dla dzieci, przepisy dla dzieci ale smakołyki dla wszystkich.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *