Trzeba to przyznać. Skórka pomarańczowa, szczególnie kobietom – nie kojarzy się zbyt dobrze… Odłóżmy na bok emocje. Spróbujmy podejść do sprawy konstruktywnie. Skórka z pomarańczy ma potencjał. Warto go wykorzystać.
Według ajurwedy skórka pomarańczowa poprawia trawienie, pomaga usunąć gazy, zgagę, kwaśne odbijanie i wymioty oraz łagodzi nudności. Ze względu na właściwości uspokajające pomarańczowy proszek ze skórki pomaga rozpuszczać flegmę w drogach oddechowych i złagodzić kaszel. Jako składnik olejków eterycznych skórka pomarańczowa wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Ponadto olejki na jej bazie mają działanie uspokajające, sprzyjają dobremu snu. (źródło).
Najczęściej używamy jej na bieżąco do celów kulinarnych, aromatyzujemy wypieki. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy dysponujemy większą ilością skórki. W wersji bio? Najlepiej – zasuszyć. A proszek pomarańczowy, tak jak cytrynowy, o którym pisałam tutaj użwać do:
ciastek i ciasteczek
herbaty
dżemów, konfitur i lemon curd
winegretów i marynat
owsianek i granoli
batonów i kulek mocy
smoothie
lukrów i kremów do ciast
sałatek owocowych i wytrawnych
Zastosowanie proszku pomarańczowego
Naturalny peeling do twarzy
Skórka z pomarańczy świetnie sprawdza się jako peeling! Pomaga usunąć plamy i przebarwienia powstałe na skórze, a wysoka zawartość witaminy C pomoże podtrzymać jędrność skóry. Pomarańcza dodaje skórze zdrowego blasku oraz działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny, blokując tym samym szkodliwe promienie UV. Wystarczy tylko wymieszać suszoną skórkę pomarańczy w proszku z jogurtem naturalnym i jedną łyżką miodu, a następnie nałożyć pastę na skórę twarzy oraz szyję i dekolt, a następnie masować okrężnymi ruchami. Peeling pozostawiamy na około 20 minut, a po upływie zalecanego czasu zmywamy ciepłą wodą. Zabieg możemy powtarzać 2-3 razy w tygodniu.
Pomarańczowy olejek kosmetyczny
Potrzebujemy skórki pomarańczy z 20 owoców, wódkę i słoik z mocno przylegającą przykrywką. Obieramy pomarańcze, suszymy skórki i miksujemy je do uzyskania proszku, który następnie przesypujemy do słoja i zalewamy go wódką tak, by w całości pokryć proszek. Szczelnie zamykamy słoik i zostawiamy na trzy dni w nasłonecznionym miejscu. Przecedzamy mieszankę, wyrzucamy paprochy. Płyn zostawiamy w misce, żeby alkohol wywietrzał (zajmie to ok. 12 godzin). Powinno nam zostać ok. 30 g oleju pomarańczowego, które można dodawać do wanny, środków kosmetycznych (uważajmy — wystarczą śladowe ilości) oraz lamp aromatycznych.
Pomarańczowa maseczka anti aging
Skórka z pomarańczy walczy z widocznymi oznakami starzenia, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomogają zwalczyć wolne rodniki odpowiedzialne za zmarszczki i zwiotczenie skóry. Aby przygotować miksturę potrzebujemy proszek pomarańczowy (niepełna łyżka), płatki owsiane (4 łyżki) i miód (1-2 łyżki). (Znacznie wygodniej jest, jeśli płatki przed połączeniem lekko zmiksujemy). Wszystkie składniki mieszamy razem, do uzyskania papki, a następnie kładziemy na twarz i szyję na około 30 minut. Po 30 minutach zmywamy pastę zimną wodą i wycieramy twarz i szyję miękkim ręcznikiem. Maseczkę najlepiej stosować raz w tygodniu.
Naturalny środek odchudzający
Witamina C, która występuje w dużej dawce w skórce z pomarańczy może pomóc zgubić zbędne kilogramy. Pomarańcza, a raczej jej skórka może świetnie zastąpić wszelakie suplementy diety i jednocześnie jest środkiem naturalnym. Łyżkę proszku pomarańczowego zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na 10 minut. Po upływie 10 minut przelewamy przez sitko i dodajemy odrobinę surowego miodu. Taką miksturę można pić dwa razy dziennie.
Zastosowanie świeżej skórki pomarańczowej
Wybielacz do zębów
Skórka pomarańczowa zawiera związek o nazwie D-limonen, który pomaga zmniejszyć przebarwienia na zębach powstałe nawet z palenia papierosów. Wystarczy tylko pocierać zęby wewnętrzną stroną skórki z pomarańczy (biała część) przez 2-3 minuty, a następnie przepłukać jamę ustną. Zabieg należy powtarzać dwa razy dziennie, aż do momentu kiedy nasze zęby będą białe.
Środek czyszczący
Skórką można czyścić zlewy z blach nierdzewnej. Wystarczy zlew umyć, wypłukać i na koniec potrzeć zewnętrzną stroną skórki. Usuwa doskonale zanieczyszczenia i pozostawia piękny zapach.
Pochłaniacz zapachów w lodówce
Skórka pomarańczy posypana solą jest świetnym dezodorantem do lodówki.
Scrub do ciała
Potrzebujemy ¾ szklanki cukru, 4 łyżki masła migdałowego, 1 łyżkę oliwy z oliwek i skórkę z 1 pomarańczy.
Ścieramy na tarce o małych oczkach skórki z pomarańczy, mieszamy je z cukrem i dodajemy masło z migdałów. Otrzymaną mieszankę można wykorzystać jak naturalny scrub do ciała.
Odświeżacz do butów
Obieramy pomarańczę, a jej skórkę wkładamy do butów, których zapach chcielibyśmy odświeżyć i tak pozostawiamy na noc. Rano skórkę wyjmujemy i ruszamy zdobywać świat 🙂
Zastosowanie suszonej skórki pomarańczowej
Rozpałka do grilla
Suszona skórka jest świetną rozpałką do grilla. Zdecydowanie lepszą niż gazety!
Skórkę pomarańczową zrobiłam odtwarzając skład herbaty Richmondt „Mexican Dream” i zaskoczyła mnie w niej najbardziej właśnie skórka, która daje niesamowity efekt, zapachowy i smakowy, i od tej pory króluje u mnie herbata z hibiskusem, skórką i dziką różą, czasem nawet dodam do czarnej herbaty i to jest obłęd 😀
Obieram obieraczką do warzyw, suszę na kaloryferze, byle jak potnę i mielę w młynku z odrobiną cukru – dlatego, że mój młynek samą skórkę zbija w twardą grudę, a cukier jakoś tak robi, że ją wysusza i jest ładnie sypka.
To się nazywa motywacja i pomysłowość, brawo!
A taka domowa herbatka to musi być naprawdę wyjątkowa!
Pozdrawiam serdecznie
Anna
Świetny artykuł 🙂 Dziękuję i pozdrawiam!
Dziękuję 🙂
Mam nadzieję, że się przyda
Pozdrawiam serdecznie
Anna
Niesamowite , dziękuję za tę wiedzę, na pewno soę przyda😊
Bardzo sie ciesze, polecam na przyszlosc I pozdrawiam
serdecznie
Ania
Tak bardzo chciałam taki proszek, a moje skórki tylko się rozdrobniły 😔 nie wiem gdzie jest błąd
Dzień dobry,
przyczyny mogą być dwie.
1. Skórki nie są wystarczająco wysuszone przed zmieleniem i zamiast zmiksować się na proszek, „zbrylają” się tylko.
2. Blender / mikser, którego Pani używa nie ma wystarczającej mocy i/lub też ilosc skórek do zmiksowania jest za mała i ostrza nie zbieraja wszystkiego dokładnie, aby całość zmiksować na proszek.
Moze to też być kombinacja obu przyczyn.
Proszek jest świetny, polecam się nie poddawać i spróbować jeszcze raz. Można też zrobić proszek grzybowy, z suszonych grzybów, który świetnie podkreśla smak – cenna sytuacja szczególnie w świątecznych przepisach 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Żaneto,
polecam Ci jeszcze wyprobowac sposob z cukrem z pierwszego komentarza pod postem.
Moze to pomoze,
Pozdrawiam, Ania