Zupa krem z rukoli i szpinaku

Szybka zupa. Szybka sesja. Szybki wpis.
Tylko jedzcie powoli. Delektujcie się.
Zupa krem z rukoli i szpinaku
Składniki:
50 g świeżego szpinaku
50 g rukoli
2 łyżki oliwy
2 szalotki
kawałek pora
ząbek czosnku
200 ml bulionu
4 łyżki śmietany (minimum 18%)
sól, pieprz
świeże listki bazylii

Przygotowanie:
1.       Na patelni wylewamy oliwę, pozwalamy zeszklić się pokrojonym w piórka szalotkom, dodajemy pokrojonego pora, podsmażamy króciutko.
2.      Dodajemy listki rukoli i szpinaku, mieszamy, pozostawiamy tak około 4 minut, aż ich ilość się lekko zredukuje.
3.      Wlewamy bulion i śmietanę, podgotowujemy krótko.
4.      Miksujemy razem z listkami bazylii, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.
5.      Podajemy z pieczywem.
Smacznego!

 

8 comments Add yours
  1. Nie spotkałam się jeszcze w pobliskich sklepach z rukolą, choć szukałam wytrwale. Muszę ją jednak w końcu znaleźć!

    Wspaniały kolor ma ta zupa, Anno.

  2. Moja zupa, mój kolor, moje smaki… Niech ja tylko dorwę szpinak(mam dostać "działkowy") i rukolę to im urządzę taakie spotkanie jak… u Ciebie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *