Czy i Wy dojadacie jeszcze resztki ze świątecznego stołu? My właśnie skończyliśmy czekoladową babkę i naprawdę będzie po świętach (przynajmniej w sensie kulinarnym). Postanowiłam jednak podzielić się z Wami moim pomysłem na pyszne proste danie śniadaniowe, nie tylko od Święta, choć z myślą o nich przygotowane…
Zamysł jest o tyleż prosty, co widowiskowy. Do wykorzystania na co dzień. Jajka przygotowane w ten sposób zyskują także w smaku. A surowe awokado – w takiej właśnie postaci nie traci swoich cennych składników. Polecam gorąco.
Awokado z niespodzianką
Składniki: na 2 porcje
2 dojrzałe awokado
2 jajka
ok. 200 ml sosu sojowego
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo. Obieramy.
- Przekładamy je na noc do szklanki, zalewamy sosem sojowym. (Jeżeli nie mamy tyle czasu, by jajka nabrały intensywnego koloru potrzeba jest około 4 godzin).
- Następnego dnia rano wyjmujemy z sojowej zalewy, awokado obieramy, pozbawiamy pestki i w jej miejsce wkładamy jajka. Podajemy.
Smacznego!