Babka makowa na białkach.

Kiedy tuż przed Świętami zapytałam cud-męża, na jakie właściwie ciasto ma ochotę odpowiedział mi – Wiesz, tak naprawdę to chodzi za mną takie ciasto z makiem, taka babka, wiesz… Pomyślałam, że właściwie, w obliczu tej ilości białek, którą nagromadziłam po przygotowywaniu majonezu i przy okazji opróżniania zamrażarki, to pomysł, za którym mogę podążyć.

Babkę zrobiłam naszemu cudakowi na święta, zajadał się nią z radością dziecka. A że po świętach w lodówce nadal zalegały białka, postanowiłam pokombinować trochę przy pierwszym przepisie znalezionym w internecie i zrobić ją jeszcze raz. Dopasowałam ją bardziej do naszych potrzeb i smaków i oto, jaka wyszła. Najbardziej cieszy mnie, że jest taka wilgotna i aromatyczna. Polecam gorąco!

 

 

Babka makowa na białkach

Składniki:

1 szkl. mąki

1/2 szkl. maku

1 szkl. białek (z ok. 8 jajek)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl. cukru

skórka otarta z 1 cytryny, drobno posiekana

2 łyżki soku z cytryny

1 kostka masła

1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  3. Białka ubijamy na sztywno.
  4. W czasie, gdy białka się ubijają, łączymy wszystkie suche składniki ze skórką, esencją i sokiem z cytryny, mieszamy dokładnie. Dodajemy stopione masło, łączymy.
  5. Dodajemy ubite białka, delikatnie łączymy mieszając szpatułką.
  6. Przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. W okrągłej foremce z kominem wyrośnie ładniej, ale można też upiec ją po prostu w keksówce.
  7. Pieczemy ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

 

 

Smacznego!

2 comments Add yours
    1. Bardzo lubię ten przepis, do tego rzeczywiście – trudno prócz pavlowej wyobrazić sobie smaczniejszy sposób na wykorzystanie takiej ilości białek…
      Pozdrawiam serdecznie
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *