Blondie cookies.

Dziś zamiast słów – ciasteczka. Czasami dokładnie tyle
potrzebujemy. W milczącym skupieniu podnieść sobie błyskawicznie poziom cukru i
poczuć, że tak wiele możemy zrobić. Taka dawka fałszywego optymizmu, przyznaję,
ale jakże momentami potrzebnego, by ruszyć do przodu.
 
Ciasteczka. Mają same atuty. Nie licząc smaku. Bezmączne,
bez dodatkowego cukru, błyskawiczne. Że o dobroczynnych właściwościach masła
kokosowego nie wspomnę. Polecam gorąco.
Zapraszam jutro. Sezon piknikowy czas najwyższy
rozpocząć.
Blondie cookies
Składniki: na 8 ciasteczek
100 g białej czekolady
65 g masła kokosowego (możemy zastąpić zwykłym masłem)
65 g płatków migdałowych
65 g wiórków kokosowych
1 czubata łyżka pokruszonych drobniutko płatków
kukurydzianych
1 jajko
Przygotowanie:
1.      
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
2.     
Czekoladę rozpuszczamy z masłem kokosowym. Odstawiamy do
wystudzenia.
3.     
Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy do wystudzonej
czekolady.
4.     
Płatki migdałowe i wiórki prażymy osobno na patelni.
Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy je do czekolady razem z płatkami
kukurydzianymi.
5.     
Masę ciasteczkową wykładamy do foremek mufinkowych.
6.     
Pieczemy około 5-8 minut, do momentu jak tylko ciastka
zaczynają się rumienić.
7.     
Pozostawiamy do przestudzenia w foremkach.
Smacznego!
12 comments Add yours
  1. ♫♫°º
    Olá, amiga!
    Passei para conhecer o seu blog.
    Amei!… muito delicioso.
    Chocolate, coco, amêndoas,
    (flocos de milhos é muito diferente!)
    Boa continuação da semana!
    Beijinhos.
    Brasil.
    °º✿
    º° ✿¸.•°❤

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *