Dziś zamiast słów – ciasteczka. Czasami dokładnie tyle
potrzebujemy. W milczącym skupieniu podnieść sobie błyskawicznie poziom cukru i
poczuć, że tak wiele możemy zrobić. Taka dawka fałszywego optymizmu, przyznaję,
ale jakże momentami potrzebnego, by ruszyć do przodu.
potrzebujemy. W milczącym skupieniu podnieść sobie błyskawicznie poziom cukru i
poczuć, że tak wiele możemy zrobić. Taka dawka fałszywego optymizmu, przyznaję,
ale jakże momentami potrzebnego, by ruszyć do przodu.
Ciasteczka. Mają same atuty. Nie licząc smaku. Bezmączne,
bez dodatkowego cukru, błyskawiczne. Że o dobroczynnych właściwościach masła
kokosowego nie wspomnę. Polecam gorąco.
bez dodatkowego cukru, błyskawiczne. Że o dobroczynnych właściwościach masła
kokosowego nie wspomnę. Polecam gorąco.
Zapraszam jutro. Sezon piknikowy czas najwyższy
rozpocząć.
rozpocząć.
Blondie cookies
Składniki: na 8 ciasteczek
100 g białej czekolady
65 g masła kokosowego (możemy zastąpić zwykłym masłem)
65 g płatków migdałowych
65 g wiórków kokosowych
1 czubata łyżka pokruszonych drobniutko płatków
kukurydzianych
kukurydzianych
1 jajko
Przygotowanie:
1.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
2.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem kokosowym. Odstawiamy do
wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem kokosowym. Odstawiamy do
wystudzenia.
3.
Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy do wystudzonej
czekolady.
Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy do wystudzonej
czekolady.
4.
Płatki migdałowe i wiórki prażymy osobno na patelni.
Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy je do czekolady razem z płatkami
kukurydzianymi.
Płatki migdałowe i wiórki prażymy osobno na patelni.
Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy je do czekolady razem z płatkami
kukurydzianymi.
5.
Masę ciasteczkową wykładamy do foremek mufinkowych.
Masę ciasteczkową wykładamy do foremek mufinkowych.
6.
Pieczemy około 5-8 minut, do momentu jak tylko ciastka
zaczynają się rumienić.
Pieczemy około 5-8 minut, do momentu jak tylko ciastka
zaczynają się rumienić.
7.
Pozostawiamy do przestudzenia w foremkach.
Pozostawiamy do przestudzenia w foremkach.
Smacznego!
Bardzo intrygujący przepis! Wyglądają przepysznie!
♫♫°º
Olá, amiga!
Passei para conhecer o seu blog.
Amei!… muito delicioso.
Chocolate, coco, amêndoas,
(flocos de milhos é muito diferente!)
Boa continuação da semana!
Beijinhos.
Brasil.
°º✿
º° ✿¸.•°❤
Jak już będę mogła jeść czekoladę, masło i migdały zrobię natychmiast!!!
Muszą być cudowne w smaku.
Pozdrowionka i buziaki.
Piękne są te ciasteczka! A ja wszędzie szukam tłuszczu kokosowego i nie moge znaleźć, ale znajdę ;).
Pozdrowienia:)
Blondies ostatnio niezwykle mnie kuszą!
pyszna bomba kaloryczna 😉
Super ciasteczka.
ps. brakuje mi tego czerwonego nagłówka chyba się przywiązuję do detali 😉
sliczne zdjecia;) i oj smacznie sie prezentuje:)
oj kokosanki tylko w innej formie – to nawet lepsze niż słowa otuchy, pociechy, czy jakiekolwiek- dla mnie idealne 🙂
Ciastka z masłem kokosowym? Ooooo mamo, ale to musiało być pyszne
wyglądają na lekkie jak piórko:)
Wygladaja przepieknie! Kokosowe, powiadasz? Juz je lubie 🙂