Burgery z soczewicy.

„Jesteśmy zdani na siebie. Wszystkie nasze uczucia, pragnienia i pożądania, cała indywidualna psychiczna konstytucja, z jej wszystkimi odległymi zakamarkami i twardymi dyskami, zesztywniałymi we wczesnym dzieciństwie, których praktycznie nie da się rozerwać, są konfrontowane z uczuciami, pragnieniami i pożądaniami innych ludzi, z ich indywidualna, psychiczną konstytucją.

Nasze ciała są proste i zręczne, potrafią pić herbatę z najcieńszej, najwykwintniejszej chińskiej porcelany, a nasze maniery są nienaganne, dzięki czemu zazwyczaj wiemy, czego dana sytuacja od nas wymaga, ale nasze dusze przypominają dinozaury: są wielkie jak domy, poruszają się ciężko i powoli, lecz przestraszone lub rozgniewane są śmiertelnie niebezpieczne, nie cofną się przed niczym, by zranić lub zabić. Próbuję przez to powiedzieć, że chociaż z zewnątrz wszytko może wydawać się wiarygodne, wewnątrz zawsze dzieją się zupełnie inne rzeczy, innego rzędu wielkości.”

Karl Ole Knausgard „Zima”, Wydawnictwo Literackie 2016

Lektury w czerwcowe wieczory smakują nadzwyczajnie. Śpiew ptaków i ciepło uchodzącego dnia za plecami, kot łaszący się po kolejną kolację, mrówka na klawiaturze laptopa, zakwitła wreszcie lawenda i chłopcy zacięcie grający w kosza po drugiej stronie domu…  wszystko to doskonałe i jedyne w swoim rodzaju – tło, kontekst jak zakładka. W doskonałej zresztą lekturze. Trochę na przekór ta „Zima” letnią porą, ale przede wszystkim dlatego, że i „Wiosna” i „Lato” wciąż na liście zakupów. Na wszystko przyjdzie czas…

Nadszedł też już czas na lekkie obiady. Waszej uwadze polecam szczególnie sałatkę z ananasa i ogórka z kolendrą. Tylko te trzy, świeże i soczyste składniki wystarczą za ucztę. Polecam gorąco!

 

Burgery z soczewicy

Składniki: dla 8 osób

400 g czerwonej soczewicy

1 jajko

1 cebula

2 duże pomidory

sól, pieprz, Colombo*

3 duże ząbki czosnku

sok z cytryny do smaku

skórka otarta z połowy cytryny

kilka łyżek płatków kukurydzianych

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego oregano

1/2 pęczka świeżej kolendry

Przygotowanie:

  1. Oregano i tymianek zalewamy szklanką wrzątku. Pozostawiamy tak na ok. 10 minut. Po tym czasie przelewamy przez sitko, zachowując napar.
  2. Soczewicę przepłukujemy pod zimną wodą, przekładamy do garnka i zalewamy podwójną ilością wrzątku, w tym naparem. Gotujemy do miękkości, ok. 12 minut.
  3. Na oliwie szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Redukujemy.
  4. Połowę ugotowanej soczewicy miksujemy z pomidorami. Łączymy z pozostałą soczewicą, jajkiem, kolendrą, skórką cytrynową i przyprawami. Próbujemy i doprawiamy sokiem z cytryny. Zależnie od potrzeb dodajemy pokruszone na drobno płatki kukurydziane. Powinniśmy uzyskać dość zwartą, dającą się lepić konsystencję.
  5. Rozgrzewamy olej na patelni. Formujemy burgery, obtaczamy je w płatkach kukurydzianych i smażymy.

*można zastąpić dużą szczyptą: kurkumy, kolendry, papryki chili, kuminu, anyżu, gałki muszkatołowej i imbiru

Surówka z ogórka z ananasem

Składniki:

1 ogórek szklarniowy

2-3 plastry świeżego ananasa

2-3 łyżki posiekanej kolendry

Przygotowanie:

Łączymy wszystkie składniki. Podajemy. Możemy polać całość odrobiną dobrej oliwy. Wzbogacić smak pestkami granatu i świeżym imbirem. Ale już takie minimalistyczne połączenie 3 składników daje świetny efekt.

 

Smacznego!

2 comments Add yours
  1. Dzisiaj je zrobiłam ,wyszły bardzo smaczne. Następnym razem zrobię taką sałatkę,kolendra już rośnie w ogródku.

    1. Droga Mario, dziekuje za komentarz i bardzo ciesze sie, ze Wam smakowaly. Polecam salatke, na lato idealna 🙂

      Pozdrawiam serdecznie

      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *