Zupełnie straciłam głowę. Kilka dni wyrwanych z kalendarza codzienności i pogubiłam się kompletnie. Rano, po powrocie, nie mogłam się odnaleźć w kuchennym rytualne. Kot patrzył na moje rozpaczliwe zmagania z materią ze stoickim, czyli właściwym sobie spokojem. Pomyślałam, że najważniejsze jest, żeby dzieci dostały śniadania do szkoły; a resztę może się zdąży… Jeśli nie -trudno, na śniadanie będą wspomnienia z lenistwa ostatnich dni.
Upal trochę pokrzyżował nam plany, nie dało się zwiedzać bukolicznej Limburgii na rowerze. Zresztą taki poziom pagórkowatości dla dzieci w każdej innej temperaturze byłby trudny do
zaakceptowania. No bo nikt przecież nie powie, że my dorośli nie dalibyśmy rady.
zaakceptowania. No bo nikt przecież nie powie, że my dorośli nie dalibyśmy rady.
Dzień dłużył się nieprzyzwoicie, ptaki śpiewały jak oszalałe, czereśnie w sadach uginały się pod ciężarem brunatnych owoców. Odpoczęliśmy i nabraliśmy ochoty na powrót tutaj jeszcze kiedyś.
Szparagi powoli oddają pola truskawkom, dlatego dziś polecam Waszej uwadze prawdopodobnie ostatni przepis na szparagi w tym roku. Godny polecenia także dlatego, że zdobył 3 miejsce w konkursie na najlepszy europejski przepis, podczas tegorocznego festiwalu” Europa na widelcu” we Wrocławiu, współorganizowanego przez Cooklet. Możemy nasze cappuccino podać
po prostu w formie kremu, bez śmietankowej chmurki, w miseczkach lub na talerzu lub też zaserwować w zaproponowanej przeze mnie, bardziej eleganckiej, formie.
po prostu w formie kremu, bez śmietankowej chmurki, w miseczkach lub na talerzu lub też zaserwować w zaproponowanej przeze mnie, bardziej eleganckiej, formie.
Cappuccino ze szparagów, ze skórką cytrynową, tymiankiem i parmezanem
Składniki: na 2 porcje
500 g białych szparagów
30 g tartego parmezanu
1 łyżka crème fraîche
2 gałązki świeżego tymianku
skórka otarta z 1 cytryny
Do podania:
100 ml śmietany 36%
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Odłamujemy końcówki szparagów. Obieramy.
2. Szparagi gotujemy na parze ok.12 minut. Zachowujemy 5 łyżek z wody pozostałej po gotowaniu.
3. Ugotowane szparagi miksujemy z łyżką crème fraîche, tymiankiem, skórką cytrynową i 5 łyżkami z wody pozostałej po gotowaniu. Doprawiamy solą.
4. Ubijamy śmietanę z odrobiną soli. Dekorujemy nią nasze cappuccino.
Smacznego!
Ale wspaniale! A jak podane. Cudo!
woowwww no teraz mnie zaintrygowałaś!:) czegoś takiego jeszcze nie widziałam:)
Przepiękne zdjęcia:) i intrygujący przepis:)
Nazwa, składniki, podanie… wszystko idealne!
Swietne tylko ten cholesterol ;((
They help protect us, they fortify us, and they benefit us.
For one thing, it's difficult to destroy
a part of the cell without damaging the rest of the cell.
Omega 3's are most prevalent in fatty, cold-water fish.
Also visit my webpage Chris ashenden their website