Chleb nocny, rano zwany śniadaniowym i bułki z dodatkiem ziemniaków.

Dziś trochę w biegu. Dlatego krótko. Jedne z moich ulubionych bułek. Dodatek ziemniaków sprawia, że są dłużej świeże, bardziej wilgotne. Do tego chleb, który rośnie, gdy my śpimy. Rano pieczemy i  na śniadanie jest gotowy. Możemy zjeść go z konfiturą czy z serem, zapiec w tosterze… Polecam gorąco.

Bułki z dodatkiem ziemniaków

Składniki:

150 g ugotowanych ziemniaków
6 g świeżych drożdży lub 1 płaska łyżeczka drożdży instant
10 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
100 g letniego mleka
1 jajko
300 g mąki pszennej typ 550 lub 650
1 łyżeczka soli
szczypta cukru

Dodatkowo:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
mak, sezam lub płatki owsiane do posypania

Przygotowanie:

1.       Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ucieramy na purée z masłem i mlekiem.
2.      Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej zagłebienie, do którego wkruszamy drożdże, szczyptę cukru i 1-2 łyżki mleka. Podsypujemy mąką z brzegów, odstawiamy do wyrośnięcia na 5-10 minut.
3.      Jajko ubijamy dokładnie z solą, łączymy je z puree i mąką. Wyrabiamy 10-15 minut do uwyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, którą wkładamy do miski wysmarowanej olejem. Szczelnie przykrywamy. Odstawiamy do podwojenia ilości, około 1,5 godziny.
4.      Ciasto uderzamy, wykładamy na stolnicę, dzielimy na 8 równych częsci, formujemy bułki, które układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20-30 minut.
5.      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Bułki smarujemy glazurą i posypujemy ziarnami.
6.      Pieczemy 15- 20 minut lub do zrumienienia. Studzimy na kratce.

Przepis na bułki z dodatkiem ziemniaków pochodzi z książki Małgorzaty Zielińskiej „Domowa piekarnia”.

Chleb śniadaniowy
Składniki :
370 g mąki tortowej
245 g mąki pszennej chlebowej
12 g soli
8 g cukru
9 g drożdży instant
400 g maślanki
30 g masła
Przygotowanie:
1.       Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy, dodajemy resztę sypkich składników.
2.      W zagłębienie wlewamy maślankę. Mieszamy drewnianą łyżką, potem wyrabiamy ręcznie. Na koniec dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Warto poświęcić tej czynności trochę czasu. Dobrze wyrobione ciasto będzie pięknie rosło i wyśmienicie smakowało.
3.      Formujemy podłużny bochenek. Przykrywamy go ścierczką i wkłądamy na noc do lodówki. Ja układam chleb od razu na łopacie wysypanej dokładnie mąką. Rano wystarczy już tylko wsunąć bochenek do pieca.
4.      Rano po wyjęciu z lodówki pozostawiamy chleb na pół godziny w temperaturze pokojowej.
5.      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 215 stopni.
6.      Przed włożeniem bochenka do pieca smarujemy go jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Dobrze jest też naciąć bochenek w dwóch miejscach.
7.      Pieczemy  10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20- 25 minut.
8.      Studzimy całkowicie przed pokrojeniem.
Smacznego!
17 comments Add yours
  1. chleb biorę 🙂
    z bułkami gorzej, jak z wszystkim do czego trzeba zostawić ugotowane ziemniaki…
    b. rzadko je gotuję i nigdy mi nie zostają na potem 🙂

  2. Upieczony pachnie cudownie. Wydaje się być lekki ale jak się go podniesie wcale taki nie jest 🙂 coś mi się wydaje, że często będę go piekła… kosztować będziemy jak tylko przestygnie… obawiam się, że całkowitego ostygnięcia nie doczeka 🙁 pozdrawiam cieplutko i dziękuję 🙂

  3. To coś dla mnie. Lubię pieczywo z dodatkiem ziemniaków i lubię takie rosnące przez noc. Fajny przepis. Do wypróbowania wkrótce.

  4. Kuchennefascynacje,
    ciesze sie bardzo, trzymam kciuki i pozdrawiam serdecznie
    Paproszku,
    zytnie sa zawsze jednym z najlepszych wyborow, tyle, ze dzieci niekoniecznie je lubia… Mozesz zastapic czesc tortowej orkiszowa na przyklad i tez bedzie dobrze 🙂 POzdrawiam serdecznie
    Aniu,
    u nas podobnie, ja praktycznie nie jadam ziemniakow, a dzieciom wiecznie zostaja na talerzu – dlatego mozna je do bulek wykorzystac 🙂 Serdecznosci,
    Kornik,
    dziekuje i pozdrawiam serdecznie
    Wiewioreczko,
    Ty to jestes niezrownana ze swoim zapalem do pieczenia, podziwiam i ciesze sie, ze chleb sie udal 🙂 Pozdrowienia serdeczne
    Mnemonique,
    dziekuje i pozdrawiam serdecznie. Niedlugo wkrotce i ciasteczka z sezamem, pysznosci, polecam. Serdecznie,
    Majana,
    dziekuje i pozdrawiam serdecznie
    Bazylia,
    w takim razie, sprobuj koniecznie, trzymam kciuki, serdecznosci
    Aga,
    dziekuje i pozdrawiam
    Lo,
    zycze powodzenia i pozdrawiam serdecznie
    Maggie,
    polecam i pozdrawiam serdecznie
    Anna

  5. Dzięki Aniu 🙂 tak jak przewidywałam na dzisiaj została mi tylko przylepka na śniadanie. Co najważniejsze równie smaczna co wczoraj. A po jutrzejszych zakupach będę piekła Twoje energetyczne ciasteczka 🙂 już nie mogę się ich doczekać 🙂
    Miłego dnia.

  6. To są te bułeczki, o których mi wspominałaś. Tak się przynajmniej domyślam. Prześliczne! I chleb też mi się podoba – bialuśki i delikatny:)

    Ale powiem Ci, że dałabym sobie rękę uciąć, że tego posta tu nie było…, ja go widzę po raz pierwszy… A może nic dziwnego, skoro robisz tyle pyszności i Twoje posty w porównaniu z moimi publikujesz z prędkością światła…;););)
    Buziaki serdeczne! Klimat zdjęć bardzo mi się podoba:)

  7. Wow, przepis na chleb wyglada na bardzo latwy!! Chyba sie skusze, tylko mam pytanie: czy zamiast maki pszennej chlebowej moge uzyc pszennej 500? W sumie to bylby mój pierwszy chleb!!

    pozdrawiam serdecznie

    ps. chyba zagoszcze tu na dluzej 🙂 swietne przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *