Chowder dyniowy z witlinkiem.

 

IMG_9977
Zaczynam podejrzewać, że zapadam w zimowy sen… To, w połączeniu z przeziębieniem, nie nastraja pozytywnie nawet ze świadomością nadchodzącego weekendu.
Zanim więc zacznę ziać pesymizmem i marudzić jak zaspany, lub – o zgrozo! wyrwany z zimowego snu zwierz – życzę Wam udanych, pięknych i pełnych słońca dni.
IMG_9971
Chowder dyniowy z witlinkiem
Składniki:
500 d dyni piżmowej (waga po obraniu)
1 duża szalotka
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 duży ząbek czosnku
200 g pieczarek
1 cytryna
ok. ½ l buliony warzywnego (drobiowego lub rybnego)
2 łyżki crème fraîche lub gęstej śmietanki do zupy
250 g filetu z ryby (użyłam witlinka)
sól, pieprz, szczypta cynamonu
2 łyżki oliwy
3 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
1. Na 2 łyżkach masła i 1 łyżce oliwy podduszamy pokrojonąw dużą kostkę dynię. Podlewamy połową bulionu. Zajmie nam to około 15 minut.
2. Dzielimy dynię mniej więcej na połowę. Jednąprzekładamy do garnka, w której gotować będziemy chowder, drugą na bok.
3. Na tej samej patelni (dodajemy, jeśli trzeba oliwę i masło) podduszamy posiekaną drobno szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i imbir. Przekładamy do garnka z dynią.
4. Pokrojone w plastry pieczarki skrapiamy obficie sokiem z ½ cytryny. Podduszamy na tej samej patelni. Przekładamy do garnka z dynią. Dolewamy resztę bulionu, gotujemy na małym ogniu.
5. Odłożoną dynię miksujemy ze śmietanką. Dodajemy do zupy, mieszamy. Doprawiamy.
6. Rybę pokrojoną w dużą kostkę skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę. Posypujemy solą i pieprzem. Dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 3-4 minuty na wolnym ogniu.
7. Podajemy posypaną obficie kolendrą, z krakersami, jak nakazuje tradycja.
Smacznego!
3 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *