Chrzan z awokado. Przystawka z jajkiem i pasta chlebowa.

 
W chwilach takich jak ta cieszę się, że przygotowanie świąt nie spoczywa całkowicie na moich ramionach… Nie wiem doprawdy, jak udałoby mi się to, gdybym musiała pozostać w domu i przyjmować gości. A tak – szykujemy się już do podróży. I nawet te przygotowania tak pospieszne, że przypadkowe niemal. Marzę więc jak zwykle o chwili, gdy wsiądę do samochodu i zatrzasnę za sobą drzwi. Bo wtedy to po prostu musztarda po obiedzie… i będzie można posiedzieć trochę w jednym miejscu, bez biegania, pośpiechu i stresu. Jak dobrze jest móc czasami znowu być dzieckiem i po prosto pojechać do mamy. Po pomoc i wsparcie. I przeżyć ten czas razem.
 
Zapraszam Was jeszcze na jeden świąteczny przepis. Na błyskawiczną paschę. Jutro, mam nadzieję. A dziś prosta, pyszna pasta z możliwością rozwinięcia tematu… Polecam.
 
 
Chrzan z awokado czyli prosta pasta chlebowa
 
Składniki:
1 awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
chrzan do smaku (1-3 łyżek)
sól, pieprz
odrobina miodu do smaku
posiekane i lekko uprażone pistacje
 
Przygotowanie:
1. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę (nie wyrzucamy jej – jeszcze się przyda).
2. Miksujemy razem z sokiem z cytryny i chrzanem (dodawajmy go etepami, by dostosować poziom ostrości do naszego smaku).
3. Doprawiamy. Przekładamy do miseczki. Do środka wkładamy pestkę awokado, pozwoli to możliwie długo utrzymać ładny, świeży kolor pasty.
4. Posypujemy pistacjami.
 
Przystawka z jajkiem
 
Składniki:
pasta z awokado i chrzanem
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka majonezu
mała garść grzanek chlebowych w małych kosteczkach
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z sytryny
sól, pieprz do smaku
kiełki do dekoracji
 
Przygotowanie:
1. Jajka kroimy w małą kostkę. Łączymy z majonezem, sokiem, natką i skórką z cytryny, doprawiamy do smaku.
2. Na koniec dodajemy grzanki chlebowe. (Aby je uzyskać opiekamy kromki chleba w tosterze na chrupiąco. Pozbawiamy skórek. Kroimy w drobną kostkę.) Mieszamy.
3. Tak uzyskaną masę jajeczną układamy warstwą w okrągłej foremce do wykrawania ciastek lub w specjalnym pierścieniu, jeśli nim dysponujemy. Foremkę wypełniamy do połowy.
4. Na warstwę jajeczną wykładamy pastę awokado. Wyrównujemy . Wyjmujemy foremkę. Posypujemy kiełkami. Podajemy.
 
 
 
Smacznego! 
9 comments Add yours
  1. Uwielbiam pastę z avocado i myślałam, że wypróbowałam już wszystkie możliwe kombinacje, a jednak nie:) Ciekawy pomysł na połączenie z chrzanem i pistacjami – dopisałam do swojej listy "do zrobienia". Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *