A jeszcze kilka godzin temu wydawało mi się, że mam świetny pomysł na tekst do nowego wpisu. Nie zapisałam go sobie, jak to zwykle robię, bo ktoś mi przeszkodził, wyrwał z rytmu no i stało się. Siadam przed ekranem komputera, a w głowie pustka. Pewnie mi się przypomni. Może następnym razem. Z całą pewnością – muszę wrócić do miejsca, w którym na niego wpadłam… zazwyczaj działa…
Pomysł na przepis z kolei jest wynikiem 2 inspiracji – przepisem na owsiankę zmieniającą życie (wiem, że bardzo go lubicie) i przepisem na siemiankę przeczytanym tutaj. Z połączenia ich obu powstała prawdziwie cudotwórcza mikstura. Dlatego – polecam Waszej uwadze informacje, które znajdziecie pod przepisem. Mogą okazać się bardzo przydatne.
A sama siemianka… no cóż – jaka jest, każdy widzi. Mogę jedynie zapewnić – że jeśli tylko lubicie wszelkiej maści kisiele i budynie, jej lekko „glutowata” (z akcentem na lekko) konsystencja nie będzie Wam przeszkadzała, a smak Was zaskoczy. Bardzo pozytywnie. Polecam gorąco, zwłaszcza kobietom…
Cudotwórcza siemienianka (Gluten-free Life-Changing Flax Porridge)
Składniki:
1,5 szkl. mleka (najlepiej roślinnego – użyłam kokosowo-ryżowego)
1 łyżeczka kukrkumy w proszku
po dużej szczypcie kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki mielonego sezamu
1 łyżka zmielonej chia
szczypta soli
mała garść suszonych owoców
migdały
2 jabłka
ew. miód/syrop klonowy do smaku
Przygotowanie:
- Podgrzewamy mleko. Dodajemy kurkumę, pozostałe przyprawy i suszone owoce. Gotujemy przez 7-8 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
- W tym czasie mielimy ziarna, obieramy i przecieramy jabłka.
- Do przestudzonego mleka dodajemy szczyptę soli i ziarna, mieszamy dokładnie. Przekładamy do miseczek.
- Podajemy z jabłkiem i migdałami. Jeśli trzeba – polewamy odrobiną miodu lub syropu klonowego.
Uwagi:
- Przyswajalność kurkuminy z kurkumy zwiększymy podgrzewając ją przez minimum 7 minut lub łącząc ją z pieprzem. W tym przypadku wykorzystałam pierwszy sposób. Ważne, aby kurkumy nie przegotować.
- Siemię lniane natomiast traci swoje właściwości podczas obróbki termicznej – dlatego zagotowane mleko z kurkumą studzimy przed dodaniem ziaren.
- Pozostałe przyprawy dodajemy wedle smaku. Imbir – najidealniej – surowy.
Siemię lniane
Cenione ze względu na wysoką zawartość Omega-3, zdrowego błonnika, wielu minerałów, witamin i fitoestrogenów. Dzięki temu zapobiega stanom zapalnym w organizmie i wspomaga odporność. Obniża poziom lipidów i cukru we krwi. Działa osłaniająco na żołądek i jelita oraz reguluje ich pracę. Wspomaga odchudzanie i utrzymanie wagi. Dodatkowo pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Poprawia funkcjonowanie układu krążenia i obniża poziom złego cholesterolu. W naturalny sposób poprawia samopoczucie.
Siemię w ziarnach przechowujemy w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku. Zmielone spożywamy jak najszybciej, ponieważ zawarte w nim tłuszcze szybko jełczeją.
Kurkuma
Cudowne właściwości kurkuma zawdzięcza swemu głównemu składnikowi – kurkuminie. Kurkumina jest jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy, ma bardzo silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, oczyszczające i antynowotworowe.
Ponadto – kurkuma wspomaga metabolizm, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Działa także oczyszczająco na krew, wspomaga pracę trzustki i wątroby. Obniża poziom cholesterolu oraz pobudza wydzielanie żółci.
Najidealniej jest spożywać jej korzeń lub w proszku – nie w tabletkach. Ja bardzo lubię wieczorem wypijać „złote mleko”. Polecam gorąco!
Smacznego!
Nie mogę sobie nawet wyobrazić, jak to może smakować… Cóż, będę musiała spróbować 🙂