Cynamonowe Snickerdoodle.

Była sobie mała dziewczynka. Żyła w czasach, kiedy nic nie było na wyciągnięcie ręki, a to, co udało się sięgnąć po długich godzinach cierpliwego wyczekiwania, niekoniecznie było tym, czego potrzebowała. Łatwiej było cieszyć się z tego, co się miało. Bo było tego niewiele, a wszystko miało wartość szczególną.

Jeden pluszowy Lisek z nogami tak długimi jak nogi dziewczynki, potem jeden piórnik, drewniane pudełko przywiezione przez babcię z sanatorium, który służył aż się wysłużył. Świat przedmiotów, które choć takie cenne, nie były najważniejsze i niczego nie zastępowały, bo czym można zastąpić wygłupy na trzepaku z dziewczynami, skoki przez gumę i wywijasy hulaj hopem? Minimalizm wpisany w codzienność, pogodna rezygnacja z nadmiaru. I najprostsze smaki. Ryż z cynamonem. Tak pachniał dom. Ten, w którym nosiła swetry i sukienki zrobione na drutach i czytała Szewczyka Dratewkę, marząc o tym, by zostać łyżwiarką figurową. W domu, w którym już nie jako dziewczynka, wyciągając rękę po swój ulubiony kubek do herbaty ryzykuje, że na głowę wysypie jej się kilka innych jeszcze, też pachnie cynamonem. I wtedy wie, że istnieje ciągłość. Nić, która poprowadzi i nie pozwoli się zgubić, kiedy zapomniało się o tym, co naprawdę ważne. Jej dzieci też lubią cynamon. Choć nie noszą swetrów robionych na drutach, to ten zapach będzie im się kojarzył z domem. Z dobrem, którym się obdarzamy, czasami nie mając nawet świadomości jego wagi.

Puenty nie będzie. Dopiszcie każdy swoją. Czyniąc dobro. Małe-Wielkie dobro. Rozdawajcie je na prawo i lewo. Rozrzutnie i z rozmachem. Niech zaraża, niech wraca, niech krąży.

The best Snickedoodle Cookies

Składniki: na 18 sztuk

225 g masła

225 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
410 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
Na cynamonową posypkę:
35 g cukru
1,5 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
1. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy esencję waniliową i jajka. Ucieramy jeszcze przez 2 minuty.
3. Wsypujemy połączone wcześniej suche składniki. Mieszamy do połączenia.
4. Przekładamy do woreczka i schładzamy przez co najmniej 30 minut.
5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
6. Składniki na posypkę mieszamy.
7. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w posypce. Układamy na blasze zachowując odległości. W każdym robimy w środku wgłębienia żeby ciasta podczas pieczenia pozostały płaskie.
8. Pieczemy 11-15 minut. Studzimy na kratce.
Przepis pochodzi z tego blogu.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *