Cytrynowe, serowe minipączki z kardamonem.

 Kochani! Kilka dni temu Addio skończyło 7 lat. Całkiem fajny jubileusz, prawda? Jedni idą w tym wieku do szkoły, ja postanowiłam wygląd Addio odświeżyć i uczynić atrakcyjniejszym funkcjonalnie, jak przystało na twór dojrzalszy lub – jak kto woli – bardziej posunięty w latach.

Aby jednak wszystkie nowe rozwiązania wdrożyć potrzebuję trochę czasu i dlatego przez najbliższych kilka tygodni (w założeniu – do końca lutego) nie będę w stanie publikować nowych wpisów. Zajawki w postaci nowych zdjęć i być może także proste przepisy pojawiać się będą na bieżąco na Instagramie, w moim profilu: @annazabrowarny.

Trzymajcie kciuki i do przeczytania już wkrótce.

Tymczasem – przepis, który może okazać się bardzo przydatny przed zbliżającym się Tłustym Czwartkiem. Proste i szybkie w przygotowaniu minipączki. U nas poszły prawie tak szybko jak woda z Siklawy ? Polecam gorąco. Gdybyście poszukiwali innych przepisów na pączki – polecam zakładkę pączki i spółka.

 
Cytrynowe, serowe minipączki z kardamonem
Składniki:
500 g kremowego twarożku*
400 g mąki
100 g cukru cytrynowego (przepis znajdziecie tutaj)
3 żółtka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki kwaśnej śmietany
3/4 łyżeczki kardamonu
2 łyżki miękkiego masła
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
1. W mące przesianej na stolnicę robimy zagłębienie, do którego wbijamy żółtka i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto. Może się kleić, jednak nie podsypujemy go mąką. Czyścimy dłonie, wilgotnymi przekładamy ciasto na suchą, omączoną powierzchnię.
2. Rozwałkowujemy na grubość nie większą niż 1,5 cm.
3. Kieliszkiem wykrawamy małe kółka.
4. Do zimnego oleju przed rozgrzaniem go dodajemy limoncello (około 2 łyżek). Rozgrzewamy.
5. Pączki przekładamy na patelnię, nie więcej niż po 8 sztuk, aby nie obniżyć zbytnio temperatury oleju.Smażymy z obu stron. Układamy na papierowym ręczniku, po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
*twarożek można wcześniej przełożyć na sitko wyłożone gazą i pozwolić, aby nadmiar wody odciekł.
Smacznego!
6 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *