Czekoladowa tarta ze śliwkami i figami.

Może jeszcze słowo o samej koncepcji Exki. Koncept zrodził się w głowach kilku przyjaciół, których łączyła pasja do kulinariów. Prosta idea, polegająca na umiejscowieniu lokali w bardzo dobrych lokalizacjach i serwowaniu w nich prostych, zdrowych i wysokiekiej jakosci posiłków, które można zjeść na miejscu lub zabrać ze sobą sprawdziła się doskonale.

Kawa kupiona przed 11, na wynos to kwestia 1 euro, a za spożycie każdego z zamówionych produktów na miejscu trzeba dodatkowo zapłacić, zasady są proste i jasne, jak widać po porannych kolejkach i braku stolików podczas lunchu, sprawdzają się doskonale. A samo Exki ma dziś swoje lokalizacje na całym świecie. Kiedy zdarza mi sie zajść tam po poranną kawę łakomym okiem w drodze do kasy omiatam pyszne tarty, wsród nich zaś szczególnie – tartę ze śliwkami i figami. Trudno się oprzeć, uwierzcie mi.

Czekoladowa tarta ze śliwkami i figami

Składniki:
Na kruche ciasto:
220 g mąki pszennej (najlepiej
typ 550)
30 g kakao
120 g masła dobrze schłodzonego
1 jajko
40 g cukru
szczypta soli

Ponadto:
800 g śliwek – najlepiej
renklody czerwonej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
350 g suszonych fig
2-3 łyżki rumu

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy kruche ciasto. Do dużej miski wsypujemy mąkę, kakao wkładamy masło pokrojone na drobne kawałki. Podszczypując czubkami palców łączymy mąkę i masło, aż otrzymamy mieszankę o konsystencji piasku. Robimy dołek w cieście i
do środka wkładamy jajko, wsypujemy cukier i sól. Szybko zagniatamy ciasto, tak by miało jednolitą konsystencję. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki, co najmniej na pół godziny lub nawet na cały dzień.
2. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wykładamy nim formę do tart o średnicy 24-26 cm. Wystające ponad krawędzie formy ciasto ścinamy nożem. Nakłuwamy całe ciasto delikatnie widelcem.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na ten czas wkładamy foremkę wyłożoną ciastem do lodówki, żeby się schłodziło.
4. Podpiekamy 20 minut.
5. W tym czasie przygotowujemy śliwki. Myjemy je, osuszamy, pozbawiamy pestek, kroimy na 8.
6. Figi zalewamy rumem.
7. Śliwki osypujemy mąką, przekładamy na patelnię, lekko smażymy, nie powinny się rozpadać, tylko lekko zmięknąć. Dodajemy figi, mieszamy.
8. Przekładamy na podpieczony spód i pieczemy jeszcze 15 minut.
9. Podajemy posypane pistacjami lub płatkami migdałowymi.

 

Smacznego!

6 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *