Piekę to ciasto tak często, że aż samo prosiło się o zmiany, a ponieważ w naszym domu nie brakuje też wielbicieli białej czekolady, na naszym stole pewnego pięknego wiosennego dnia zawitała…
Torta caprese z białą czekoladą
czyli moja druga propozycja w ramach Czekoladowego Weekendu Bei.
czyli moja druga propozycja w ramach Czekoladowego Weekendu Bei.
Zmiany jakich dokonałam: czekoladę czarną zastąpiłam białą i zmniejszyłam ilość masła.
Składniki:
6 jajek
200 g cukru trzcinowego
2 łyżki rumu
300 g migdałów (mogą być w płatkach)
200 g białej czekolady
150 g masła
cukier puder do dekoracji
6 jajek
200 g cukru trzcinowego
2 łyżki rumu
300 g migdałów (mogą być w płatkach)
200 g białej czekolady
150 g masła
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
1. Starannie oddzielamy żółtka od białek.
2. Żółtka ucieramy z połową cukru i rumem na gęstą masę ( użyjmy do tego dużej miski bo to w niej będziemy łączyć wszystkie składniki )
3. Migdały przyrumieniamy na patelni. Następnie mielimy je razem z czekoladą.*
4. Roztapiamy masło. Dodajemy je do mieszanki czekoladowo-migdałowej.
5. Piekarnik nagrzewamy do 175 °C.
6. Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru oraz szczyptą soli.
7. Mieszankę migdałową mieszamy z żółtkami. Dodajemy do tego ostrożnie ubite białka i przekładamy do tortownicy (24 -26 cm).
8. Wierzch masy wygładzamy łopatką.
9. Tortownicę umieszczamy na środku piekarnika i pieczemy ok.40min.
10. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, przed wyjęciem z formy czekamy aż lekko ostygnie.
11. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
1. Starannie oddzielamy żółtka od białek.
2. Żółtka ucieramy z połową cukru i rumem na gęstą masę ( użyjmy do tego dużej miski bo to w niej będziemy łączyć wszystkie składniki )
3. Migdały przyrumieniamy na patelni. Następnie mielimy je razem z czekoladą.*
4. Roztapiamy masło. Dodajemy je do mieszanki czekoladowo-migdałowej.
5. Piekarnik nagrzewamy do 175 °C.
6. Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru oraz szczyptą soli.
7. Mieszankę migdałową mieszamy z żółtkami. Dodajemy do tego ostrożnie ubite białka i przekładamy do tortownicy (24 -26 cm).
8. Wierzch masy wygładzamy łopatką.
9. Tortownicę umieszczamy na środku piekarnika i pieczemy ok.40min.
10. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, przed wyjęciem z formy czekamy aż lekko ostygnie.
11. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
* zdarza mi się używać migdałów już zmielonych – wówczas przyrumieniam je na patelni, czekoladę ucieram na tarce i mieszam, gorące masło i tak wszystko „pogodzi”
Uwagi:
1. Zdjęcia pochodzą z mojego archiwum. Zajęta przygotowaniami do wyjazdu nie zdołałam przygotować na raz obu wersji Torty.
2. Osobiście wolę tortę z białą czekoladą, która mocniej podkreśla migdałowy smak ciasta. Jest może trochę cięższa ale znika z talerzy równie szybko.
Przepis pochodzi z tej strony, a poznałam go dzięki Asi, której dziekuję
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=338016&rq=torta+caprese
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=338016&rq=torta+caprese
Smacznego!
Uwielbiam wypieki z dodatkiem bialej czekolady! Jestem pewna, ze i to ciasto niebawem sie u nas pojawki 🙂
A bukiecik przeuroczy! Slicznie komponuje sie z kolorem wazonu 🙂