Nolens volens, w tym tygodniu postawiłam na ilość (w kontekście przekazywanej tu treści). Tyle mi chodzi po głowie ale wciąż pędzę (głównie do pracy), co – w przypadku osobistej obecności w biurze zabiera mi minimum 2 godziny dnia i tak cierpi na tym właściwie wszystko. No takie okoliczności. Nie będę się skarżyć.
Pomyślałam, że publikacja tego świetnego przepisu przed weekendem może się komuś przydać, dlatego spieszę z nią i polecam Wam gorąco. Bo naprawdę nie ma jak gorące drożdżowe z jagodami na meteo jak to za oknem. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać proszę.
Dobrego weekendu, Kochani.
Drożdżowe z jagodami
Składniki:
420 g mąki
60 g cukru (u mnie 30 g)
20 g świeżych drożdży (u mnie 10 g drożdży w proszku)
1/2 łyżeczki soli
85 g ciepłego mleka
60 g miękkiego masła
60 g ciepłej wody
2 jajka
Ponadto:
125 g mrożonych (jeśli nie ma świeżych) jagód lub borówek
30 g miękkiego masła (u mnie palone)
30 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
skórka otarta z 1 cytryny
Kruszonka:
35 g mąki
16 g cukru trzcinowego lub kokosowego
16 g cukru kryształ
20 g masła, roztopionego
Przygotowanie:
- Przygotowujemy ciasto. Jeśli używamy drożdży instant wszystkie składniki umieszczamy w misie robota i dajemy mu popracować. Jeśli używamy drożdży świeżych, zasypujemy je cukrem, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy 1 łyżkę mąki (podbieramy ją z odważonych 420g), mieszamy i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia ilości. Następnie dodajemy do reszty składników i wyrabiamy, wyręczając się maszyną bądź własnymi rękami.
- Wyrobione, jednolite ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe.
- Z cukru, skórki cytrynowej i cynamomu przygotowujemy posypkę.
- Po wyrośnięciu ciasto dlikatnie rowzwałkowujemy. Smarujemy masłem na całej powierzchni i pokrywamy posypką.
- Na całość wysypujemy równomiernie jagody. Możemy bardzo lekko docisnąć owoce do powierzchni ciasta.
- Ciasto dzielimy na kwadraty 6×6 cm.
- Na papierze do pieczenia, którym wyłożymy keksówkę układamy kwadraty jeden na drugim, następnie całość przekładamy do foremki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
- Przygotowujemy kruszonkę – łacząc skłądniki i rozcierając je między palcami do uzyskania kruszonki.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy 30 minut.
Przepis pochodzi z IG profilu Kasi @starydomzdrojowy
Smacznego!
Drożdżowe z jagodami i do pełni szczęścia ta kruszonka :).. Zdjęcia bardzo zachęcają do zrobienia tego super wypieku, ale to najwcześniej za tydzień.
Aniu, dziękuję za przepis i życzę – na przekór pogodzie – miłego, fajnie spędzonego weekendu :).
Melduję, że weekend spędzony fajnie choć pracowicie.
Dziękuję za komentarz i czekam na informację, jak się udało Tobie 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Ania