Drożdżowe z jagodami

Nolens volens, w tym tygodniu postawiłam na ilość (w kontekście przekazywanej tu treści). Tyle mi chodzi po głowie ale wciąż pędzę (głównie do pracy), co – w przypadku osobistej obecności w biurze zabiera mi minimum 2 godziny dnia i tak cierpi na tym właściwie wszystko. No takie okoliczności. Nie będę się skarżyć.

Pomyślałam, że publikacja tego świetnego przepisu przed weekendem może się komuś przydać, dlatego spieszę z nią i polecam Wam gorąco. Bo naprawdę nie ma jak gorące drożdżowe z jagodami na meteo jak to za oknem. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać proszę.

Dobrego weekendu, Kochani.

Drożdżowe z jagodami

Składniki:

420 g mąki

60 g cukru (u mnie 30 g)

20 g świeżych drożdży (u mnie 10 g drożdży w proszku)

1/2 łyżeczki soli

85 g ciepłego mleka

60 g miękkiego masła

60 g ciepłej wody

2 jajka

Ponadto:

125 g mrożonych (jeśli nie ma świeżych) jagód lub borówek

30 g miękkiego masła (u mnie palone)

30 g cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 jajko do posmarowania przed pieczeniem

skórka otarta z 1 cytryny

Kruszonka:

35 g mąki

16 g cukru trzcinowego lub kokosowego

16 g cukru kryształ

20 g masła, roztopionego

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy ciasto. Jeśli używamy drożdży instant wszystkie składniki umieszczamy w misie robota i dajemy mu popracować. Jeśli używamy drożdży świeżych, zasypujemy je cukrem, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy 1 łyżkę mąki (podbieramy ją z odważonych 420g), mieszamy i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia ilości. Następnie dodajemy do reszty składników i wyrabiamy, wyręczając się maszyną bądź własnymi rękami.
  2. Wyrobione, jednolite ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe.
  3. Z cukru, skórki cytrynowej i cynamomu przygotowujemy posypkę.
  4. Po wyrośnięciu ciasto dlikatnie rowzwałkowujemy. Smarujemy masłem na całej powierzchni i pokrywamy posypką.
  5. Na całość wysypujemy równomiernie jagody. Możemy bardzo lekko docisnąć owoce do powierzchni ciasta.
  6. Ciasto dzielimy na kwadraty 6×6 cm.
  7. Na papierze do pieczenia, którym wyłożymy keksówkę układamy kwadraty jeden na drugim, następnie całość przekładamy do foremki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
  8. Przygotowujemy kruszonkę – łacząc skłądniki i rozcierając je między palcami do uzyskania kruszonki.
  9. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  10. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy 30 minut.

Przepis pochodzi z IG profilu Kasi @starydomzdrojowy

Smacznego!

2 comments Add yours
  1. Drożdżowe z jagodami i do pełni szczęścia ta kruszonka :).. Zdjęcia bardzo zachęcają do zrobienia tego super wypieku, ale to najwcześniej za tydzień.

    Aniu, dziękuję za przepis i życzę – na przekór pogodzie – miłego, fajnie spędzonego weekendu :).

    1. Melduję, że weekend spędzony fajnie choć pracowicie.
      Dziękuję za komentarz i czekam na informację, jak się udało Tobie 🙂
      Pozdrawiam serdecznie
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *