Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki regularnie lądują na naszym stole. Wciąż nie mogę się nadziwić, że potrafię je piec. Pamiętam bowiem moje drożdżowe początki. Dziś się z nich, i z siebie także, śmieję – choć wiem, jak smakuje taka porażka. W ogóle! Jedliście kiedyś takie bułeczki, którymi można było, zaraz po wyjęciu z piekarnika, rzucać o ścianę? Niewielu chętnych by się znalazło. Dlatego każdy moment, w którym wysuwam blaszkę pełną drożdżówek z piekarnika jest powodem do radości. W sumie jest ona podobna do satysfakcji z upieczenia chleba.

No dobrze, tymi krótkimi wspomnieniami z życia domorosłej piekarki chciałabym się pożegnać na dziś i życzyć Wam dobrego weekendu. A Waszej uwadze polecają się te pyszne drożdżówki z truskawkami. Dzięki użyciu śmietanki mają cudną, lekką i puszystą konsystencję. Możecie je upiec i zabrać ze sobą na zbliżający się długi weekend. Długo zachowują świeżość. Polecam gorąco!

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Składniki:

75 ml śmietanki 20 %

125 ml wody

80 g miękkiego masła

420 g mąki pszennej tortowej

2 płaskie łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży)

2 średnie jajka

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka cukru + 1 łyżka do rozczynu

Ponadto:

ok. 250 g truskawek + 2 łyżki cukru

1 jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem

Na budyń:

60 g proszku budyniowego śmietankowego z cukrem (zamiast można użyć po prostu mąki ziemniaczanej + 2 łyżki cukru)

125 ml śmietanki 20%

185 ml wody

Na kruszonkę:

75 g mąki

50 g cukru

40 g masła

Przygotowanie:
1. Truskawki myjemy, pozbawamy szypułek, kroimy na 4, jeśli są duże, zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy.

2. Przygotowujemy ciasto. Podgrzewamy śmietankę z wodą, rozpuszczamy w niej drożdże z 1 łyżką cukru. Mieszamy, odstawiamy. Mąkę, cukier, jajko i sól umieszczamy w misie robota, zaczynamy wrabiać, dodajemy drożdże rozprowadzone w śmietance z wodą, wyrabiamy, pod koniec dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić i uzyskamy gładką, elastyczną masę, z której formujemy kulę.

3. Kulę wkładamy do miski wysmarowanej oliwą. Przykrywamy. Odstawiamy w ciepłym pomieszczeniu do wyrośnięcia – podwojenia ilości. Potrwa to, zależnie od tego, jak jest ciepło od godziny do półtorej.

4. Przygotowujemy budyń. Resztę śmietanki dzielimy na połowę, tak na oko. Jedną z nich podgrzewamy z masłem, w drugiej rozpuszczamy proszek budyniowy, dodajemy go do gotującej się śmietanki, mieszamy cały czas do zgęstnienia. Odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia.

5. Przygotowujemy kruszonkę. Składniki łączymy do uzyskania konsystencji piaskowych grudek. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

6. Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią, przekładamy na blat lekko wysypany mąką. Dzielimy na 14 równych części.

7. Z każdej części formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.

8. W środku każdej bułeczki robimy zagłębienie – u mnie stópką kieliszka oprószoną mąką.

9. W zagłębieniach układamy po jednej solidnej łyżce budyniu, na nim układamy odsączone kawałki truskawek, lekko dociskając.  Blachę pozostawiamy w cieple na 30 minut do wyrośnięcia.

10. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.

11. Brzegi bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut bez nawiewu, następnie włączamy nawiew i pieczemy jeszcze do momentu, aż drożdżówki się  zezłocą, potrwa to ok. 5 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego!

2 comments Add yours
  1. Zrobione i zjedzone, drożdżówki były pyszne, dodatek śmietanki sprawił że były bardzo delikatne i puszyste. Piekłam ciasta drożdżowe z różnych przepisów ale te są najlepsze. Pozdrawiam

    1. Bardzo sie ciesze Magdaleno i dziekuje po raz kolejny za komentarz i zaufanie do moich pomyslow 🙂
      Serdecznosci posylam,
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *