Dyniowa pasta kanapkowa z soczewicą

W tym roku (bo niekoniecznie – w tym sezonie) to już ostatni przepis dyniowy. Zainspirowana pastą z poprzedniego wpisu pomyślałam, że z resztek upieczonej dyni zrobię sobie smarowidło na moje kanapki. Miałam też resztkę sera pleśniowego, który idealnie tutaj pasował. A kiedy już najadłam się pastą, to jej resztkę zmiksowałam z resztką bulionu i ostatnim kawałkiem sera pleśniowego i powstała z tego 1 porcja (w sam raz na lunch) zupy-kremu. Wyszło więc nie tylko zero waste ale i uniwersalnie. Polecam gorąco!

Dyniowa pasta kanapkowa z soczewicą

Składniki:

150 g ugotowanej czerwonej soczewicy

250 g upieczonej dyni hokkaido lub puree z dyni

sól, pieprz

2 łyżeczki aceto balsamico

1/8 łyżeczki mielonego kardamonu

1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Do podania:

pestki granatu / marakuji

ser z zieloną pleśnią

świeże zioła – najlepiej kolendra

dukkah (ja przygotowuję zawsze własną z tego przepisu) (można też użyć po prostu uprażonych pestek dyni)

Przygotowanie:

  1. Dynię miksujemy z soczewicą na gładką pastę.
  2. Doprawiamy solą, pieprzem, aceto balsamico, gałką i kardamonem.
  3. Kromki chleba smarujemy pastą dyniową, posypujemy serem, pestkami, świeżymi ziołami i dukkah.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *