Dzień jak co dzień

Zwykły dzień. Zwyczajna herbata. Plus ciasteczko. Codziennie maleńki drobiazg dorzucany do skarbonki wspólnych dni. Jest bardzo pojemna a jej obecność kojąca. Jak Miłego dnia napisane na szybie samochodu, jak naleśnik, który mi wczoraj przygotowałeś. Dziekuję. Z Tobą każdy dzień jest inny.

Snickerdoodles

Składniki: (około 30 sztuk)
250 g mąki
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
125 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru do wypieków (dałam około 75 g, wystarczyło)
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do obtoczenia:
2 łyżki drobnego cukru do wypieków1 łyżka cynamomu

Przygotowanie:
1. W misce mieszamy mąkę, gałkę, proszek do pieczenia, sól, odstawiamy na chwilę.
2. Masło miksujemy z cukrem, aż do puszystości i białości, wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt, dalej ubijamy. Do ubitej masy wsypujemy suche składniki i dobrze mieszamy (masa nie powinna się kleić).
3. Cukier do obtoczenia mieszamy z cynamonem. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze cynamonowym, kładziemy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) delikatnie spłaszczyamy.
4. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do złoto- brązowego koloru. Studzimy na kratce.

Uwagi!
1. Tym razem nie formowałam typowych ciasteczek. Włożyłam przygotowane ciasto na chwilę do lodówki, następnie je grubo rozwałkowałam i wykrawałam kształty foremkami.
2. Dodatek gałki muszkatołowej jest niezbędny. Wówczas ciastka mają naprawdę wyjątkowy, ciekawy smak.

Przepis pochodzi ze strony Dorotus: http://mojewypieki.blox.pl/2008/08/Snickerdoodles.html

Smacznego!

One comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *