Myślałam już, że w kwestii gofrów, mam swoje typy mniej więcej już ustalone. Wielu z Was próbowało klasycznych gofrów z Brukseli receptury Thomasa de Geest czy wybornych gofrów cynamonowych i zapewne przyznacie mi rację – są naprawdę wyjątkowe. Aż tu znajduję pomysł genialnie prosty i niezwykle szybki w realizacji. W dodatku – na gofry wypełnione czekoladą. Wystarczy świeże ciasto francuskie, gofrownica i krem czekoladowy. Gofry są chrrrrrrupiące, ich wnętrze – listkujące. Dla mnie absolutna rewelacja. Dzieciaki zachwycone. Czego chcieć więcej?
Te gofry to idealny wprost pomysł, gdy przychodzi na nas ochota na coś słodkiego lub gdy chcemy podać komuś wyjątkowemu śniadanie do łóżka i zbytnio się przy tym nie napracować. Polecam bardzo gorąco. Znikają w kilka minut.
PS. Na słodko – to oczywiście pierwszy pomysł, jaki przychodzi na myśl. Ale na wytrawnie, z kremowym, żółtym albo topionym serem czy wypełnieone pesto lub suszonymi pomidorami. To dopiero śniadanie, albo – dodatek do śniadania…
Ekspresowe gofry z ciasta francuskiego
Składniki:
ciasto francuskie
krem czekoladowy lub ulubiona konfitura*
cukier puder do podania
*jeśli używamy kremu czekoladowego wystarczy palcami docisnąć do siebie brzegi ciasta, jeżeli zać użyjemy konfitury dobrze jest posmarować brzegi ciasta żółtkiem, tak aby dokładnie się skleiło. Można także zafundować sobie jeszcze więcej przyjemności i gofry wypełnić na przykład bananem i kremem czekoladowym albo syropem klonowym. Tak zrobię następnym razem.
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy gofrownicę. Nie ma potrzeby smarować jej tłuszczem.
2. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy takiej, by zmieściły nam się w gofrownicy. U mnie było to 7 – 8 cm. Ich liczba musi być parzysta.
3. Na połowie kółek rozsmarowujemy na środku krem czekoladowy lub konfiturę. Przykrywamy drugim kółkiem. Dociskamy brzegi do siebie, aby dobrze się skleiły. Przekładamy do gofrownicy. Smażymy, aż się zezłocą. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Przepis znalazłam tutaj. Spotkacie go na innych blogach, bo rzeczywiście jest świetny.
Jaki genialny pomysł. Nigdy nie wpadłabym na zrobienie takich "gofrów". Na zdjęciach prezentują się niesamowicie 🙂
Wspaniale wyglądają! Cudnie muszą chrupać i smakować. 🙂
Wieki nie jadłam gofrów.
Pozdrowienia:)
rewelacyjna koncepcja!!! muszą być cudowne 🙂
Whiness,
no wlasnie, to jeden z takich genialnie prostych pomyslow, ktorych autorem bardzo chcialoby sie byc, ale wpadl na nie ktos inny… polecam sprobowac, pozdrawiam
Majana,
ja, ze wzglecu na dizciaczki, czesto je przygotowuje, Tobie tez goraco polecam ten prosty przepis 🙂 Pozdrowienia serdeczne
Wiewiora,
oj tak, zebys wiedziela, serdecznie pozdrawiam
Anna
Świetny przepis i pięknie wyglądają 🙂
mmmniam 🙂 z masłem orzechowym bylyby super!:)
Rewelacja!!!! Super masz pomysły! 🙂
Wow. Jestem zachwycona 🙂
Super pomysł 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Ilovebake,
nic to, w porownaniu z tym, jak smakuja i ile maja w sobie mozliwosci 🙂 polecam goraco, pozdrawiam serdecznie
Joanna Jamroz,
masz racje, mozna tez na wytrawnie sprobowac, z kremowym serkiem albo topionym… pozdrawiam
Patyska,
niestety, to nie moj pomysl ale gofry – rewelacja, pozdrawiam serdecznie
Evitaa,
Ja tez bylam, tak jak i cala reszta rodziny 🙂 pozdrawiam serdecznie
Basia,
dziekuje i pozdrawiam serdecznie
Anna
tego jeszcze nie grali, totalnie mnie zaskoczyłaś 🙂
Ola,
i jednoczesnie, tak oczywisty i prosty ten kawalek, ze jakbys juz go gdzies slyszala i to nie raz, pozdrawiam serdecznie
Anna
Jeju, jestem zachwycona tym pomysłem! Właśnie zalega w mojej lodówce ciasto do zużycia a ten pomysł jest wprost genialny! 🙂
Anno, zachwycam się kształtem Twoich gofrów i jak widzę takie cuda jak Twoje tutaj, to sobie myślę, że właściwie mogę sobie kupić gofrownice i jeść TYLKO gofry, no…. bo co więcej człowiekowi potrzeba jak upiecze sobie TAKIE GOFRY…???
Śliczna serwetka z piekną koronką, a jakie siteczko…! Dbałość o szczegóły sprawia, że jeszcze bardziej chcę mieć gofrownicę, ale czy ja się nie powtarzam…? Czy ja nie piszę tego w każdym Twoim poście o gofrach…?
Buziak ekspresowy :*, Anno moja – taki w przelocie, bo zaraz lecę do pracy…!
Bardzo prosta, ciekawa i zapewne pyszna propozycja. Jak żałuję, że nie mam gofrownicy… 😉
Genialne!;)
Ojjjj tak, ja bym zdecydowanie najbardziej chciała takie wytrawne, z serem. Do tego sałatka z pomidorów z cebulką i kubek ciepłej herbaty. Piękne by to było śniadanie 🙂
Pomysł bomba ! 🙂
Genialny pomysł 🙂
świetny pomysł Anno! prościej się nie da, a efekt wspaniały.
tego jeszcze nie widzialam, pomysl naprawde godny uwagi ;))
Madzialena,
a wiesz, ze tez o tym myslalam, piszac post? Ze czasami nam ciasto zostaje w lodowce a sil brakuje, zeby upiec ciasto na przyklad. Pomysl jak znalazl. Pozdrawiam serdecznie
Ewelino Droga,
juz wiem, co powinnam Ci byla kupic! Gofrownice! A teraz to juz… musztarda… WIec sobie pomyslalam, ze wyprobuje jeszcze kilka pomyslow na gofry, to moze za ktoryms razem? 🙂
Te serwetke ja tez strasznie lubie a sitko kupilam na Mazurach na targu staroci. I mam do niego slabosc wieeelka. Buziakow moc, Kochana
Lovelykate,
to tez i dobry preteks, by ja kupic. Gofry sa tego warte, zapewniam. Serdecznie
GrovinhUp,
dziekuje 🙂 pozdrawiam
Katarzynka,
ja z kolei miewam fazy… albo tylko na slodko i to dluzszy czas albo wytrawnie bez przerwy. Twoj pomysl podzialal bardzo na moja wyobraznie… serdecznosci moc
Malina, fight.with.itself,
dziekuje Wam i pozdrawiam
JSWM,
Aniu, dziekuje. Sprobuj koniecznie, Twoje dzieciaczki na pewno beda zachwycone, pozdrawiam Cie serdecznie
Pasjonatka,
zdecydowanie 🙂 pozdrawiam serdecznie
Anna
Ile czasu mniej więcej trzeba je 'piec' ? Bo nie wiem czy bardzo wcześnie mam wstawać :DD
Witam przepraszam ze tutaj, ale przygotowuję badanie na temat zakupu produktów spożywczych i roli reklamy oraz internetu w tej kwestii. Moja prośba: poświęćcie 3-4 minuty i wypełnijcie ankietę z zamkniętymi pytaniami: http://moje-ankiety.pl/respond-31422.html
Dla mnie nowosc! Na pewno wyprobuje, bardzo jestem ich ciekawa…
Świetny pomysł.
Anonimowy,
na calosc potrzeba okolo 20 minut. To znaczy – wyciecie, przelozenie i upieczenie wszystkich z jednej porcji. Pozdrowienia serdeczne
Anonimowy,
postaram sie 🙂
Miss Coco,
ciesze sie. Pozdrawiam serdecznie
Bozena,
dziekuje i pozdrawiam
Anna
absolutnie fantastyczny pomysł!:)
Takie proste a jakie musi być pyszne! Genialny pomysł!