Starty na tarce jarzynowej ser halloumi dodawany do dań na ciepło – najczęściej do makaronu, jest naszym rodzinnym przysmakiem. Przygotowuję go na oko, podlewając sosami, które zawsze mam pod ręką. Jakiś rok temu postanowiłam odmierzyć dokładnie wszystkie składniki, żeby móc je Wam tutaj zaprezentować. I tak minął rok, aż sobie o spisanych ingrediencjach przypomniałam. Pozostało tylko zrobić zdjęcia. Okazja nadarzyła się błyskawicznie, bo ten makaron w różnych kombinacjach warzywnych ląduje na naszym stole regularnie, raz w tygodniu. Halloumi znakomicie zastępuje mięso i na szczęście pasuje to wszystkim domownikom. Lubię przygotowywać go ze szparagami, w sezonie – a na nie już czas, sądząc po tym, co można już znaleźć na warzywnym ryneczku. Spróbujcie koniecznie. Przygotowanie całości zajmie Wam nie więcej niż kwadrans. Takie dania lubię najbardziej. Polecam gorąco!
Ekspresowy makaron z halloumi I warzywami
Składniki:
kawałeczek imbiru (2-3 cm)
szalotka lub 1 mała cebula
2 łyżki oleju sezamowego
3-4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu chili (sweetened chili sauce)
1 łyżka mirim
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka sosu ostrygowego (oyster sauce)
1/3 szkl. wody (80 ml)
kawałek cukinii (ok. 120 g)
125 g pieczarek / shitake
1/2 czerwonej papryki (ok. 70 g)
1 marchewka (50-60 g)
1 opakowanie halloumi (250 g) lub lepiej nawet – cypryjski ser grillowy chili (dostępny w Colruyt)
300 g makaronu do woka
Do podania:
sok z cytryny
świeża kolendra / szalotka ze szczypiorkiem
Idealnie smakują tu prażone orzechy nerkowca lub prażona cebulka (zabrakło akurat, stąd niewidoczne na zdjęciu).
Przygotowanie:
- Na 2 łyżkach oleju sezamowego podsmażamy w głębokiej patelni posiekaną szalotkę lub jedną małą cebulę. Dodajemy posiekany drobno imbir.
- W miseczce łączymy sosy z wodą. Odstawiamy.
- Paprykę, grzyby, cukinię i marchewkę kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy je na patelnię kolejno zaczynając od najtwardszych – marchewki i papryki. Nie powinno to trwać dłużej niż 3-4 minuty.
- Kiedy warzywa na patelni stracą gibkość, dodajemy starty na tarce jarzynowej halloumi. Mieszamy. Podsmażamy na żywym ogniu aż ser zacznie zbijać się w grudki.
- Dodajemy połączone z wodą sosy. Mieszamy, pozostawiamy na patelni aż sos lekko się zredukuje, dodajemy makaron, mieszamy do dokładnego połączenia, posypujemy zieleniną, nakładamy na talerze, posypujemy prażoną cebulką i szczypiorkiem / kolendrą. Skrapiamy sokiem z cytryny, podajemy.
Smacznego!
Ser halloumi najczęściej dodawałam do sałatek, zaciekawił mnie twój przepis i zrobiłam makaron z twojego przepisu z tartym serem i muszę stwierdzić, że był to pyszny obiad. Na pewno do powtórzenia z sezonowymi warzywami, teraz czekam na szparagi.
Dziękuję 🙂
Halloumi gości na naszym stole co najmniej raz w tygodniu i najczęściej właśnie w takiej formie.
Z dodatkami różnych sezonowych warzyw daje nieograniczone możliwości smakowe 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
Ania