Gofry z cukinii na 2 sposoby.

Ze zmianami chyba zawsze tak jest. Na początku zawsze wzbudzają opór, rodzą niepokój… Nawet zmiany pór roku. (Cieszymy się, choć niekoniecznie dotyczy to alergików, chyba wszyscy tylko z nadejścia wiosny…) A przecież to dobrze, że choć raz zmiany, które przychodzą są przewidywalne i niosą ze sobą stały repertuar emocji i rytuałów. Życie w zgodzie z ich rytmem przynosi harmonię, której potrzebujemy i poszukujemy.

Kiedy schyliłam się dziś w parku po pierwszy w tym roku kasztan, ucieszyłam się z jesieni. Podobną radość wzbudził widok gromadki jeży, które jeden po drugim intensyfikują pielgrzymki do kociej karmy w ogrodzie. I złocące się za oknem w kuchni drzewo. Także myśl o nowych jesiennych przepisach i szarlotkach, cieple bijącym z kominka. Na razie więc tylko radość dziecka cieszącego się na nowy tornister, piórnik, obłożone zeszyty i bieluchne trampki. Jeszcze przyjdzie czas, by na tę jesień powyrzekać, wyrazić niezgodę i złość. Deszcz, kwestia belgijskiej codzienności, człowiek po tylu latach jakby trochę nawykły, ale najbardziej nie lubię jesienią pierwszych chwil spędzonych rano w samochodzie. Nasiąkniętych tą specyficzną, ciężką wilgocią, chłodnych i zaparowanych. Wszystko to przed nami. Ale wiecie co? To dobrze przecież. Nie sądzicie?

Dziś przepis na pyszne gofry, czyli fit alternatywę dla smażonych na oleju placków. Przepis, który można zrealizować na co najmniej 2 sposoby – wytrawnie i na słodko. Szybkie, by nie powiedzieć – błyskawiczne w wykonaniu. W wersji wytrawnej podane z sadzonym jajkiem, awokado i pysznym kremem. Do towarzystwa wprasza się też tutaj wędzony łosoś lub pstrąg. Pyszności  i urozmaicenie, którego czasmi wszyscy potrzebujemy. Polecam gorąco!

 

Gofry z cukinii

Składniki:

310 g cukinii

120 g mąki owsianej (miksujemy na mąkę płatki owsiane)

150 g gęstego jogurtu naturalnego lub kefiru

2 jajka

1 czubata łyżka płatków owsianych

½ łyżeczki sody oczyszczonej

sól, pieprz

Colombo – mieszanka przypraw (można pominąć)

3 łyżki tartego parmezanu

2 czubate łyżki posiekanego koperku

skórka otarta z ½ cytryny + odrobina soku z cytryny do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy, ucieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Dodajemy jajka i jogurt. Mieszamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki, łączymy.
  3. Dobrze nagrzewamy gofrownicę, natłuszczoną olejem kokosowym. Nakładamy ciasto porcjami, smażymy aż zrobią się złocisto-brązowe.

 

Do podania:

Pomidory, awokado, jajka sadzone, wędzona ryba, świeża kolendra

Krem z serka Philadelphia – 150 g serka łączymy z 1 łyżką musztardy Dijon i 1 czubatą łyżką majonezu, mieszamy.

W wersji na słodko pomijamy w składzie parmezan i koperek, zamieniając je 1 łyżką dodatkową płatków owsianych. Podajemy z owocami.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *