Gorący poncz miodowy z cynamonem i poncz świąteczny

– Mhhmmmmm… pachnie świętami – powiedział kiedyś pewnien mały chłopiec o oczach wielkich jak spodki niebieskich filiżanek. Właśnie wtedy też dowiedział się, że tak pachnie cynamon. Chłopczyk rośnie i rośnie i przestać nie może, choćby i chciał. Pamięta jednak doskonale tamtą chwilę. Towarzyszy mu ona cały czas, ukryta jak cenny skarb z zakamarkach pamięci. Jest jeszcze za mały, by móc skosztować świątecznego ponczu, którego zapach rozgościł się wieczorem na progu jego pokoju, ale i on kiedyś spróbuje i tego połączenia, rozgrzewając sobie dłonie dotykiem szklanki o cynamonowej barwie, tak jak robi to tata o oczach wielkich jak spodki… uśmiechając się do mamy.
– Mhhmmmmm… pachnie świętami…
Poncz miodowy z cynamonem

Składniki: na 4 osoby
500 ml mleka
50 g miodu
4 żółtka
½ łyżeczki cynamonu
60 ml ajerkoniaku
60 ml białego rumu
kakao w proszku do podania

Przygotowanie*
1. Podgrzewamy mleko, miód i cynamon w garnku nie doprowadzając do wrzenia.
2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka mieszając energicznie trzepaczką do ubijania jajek przez 2 minuty.
3. Dodajemy ajerkoniak i rum.
4. Rozlewamy do szklanek i posypujemy kakao.

*ten poncz możemy także przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez kilka godzin a przed podaniem podgrzewać na małym ogniu mieszając i uważając aby żółtka się nie ścięły. Taki odstawiony poncz moim zdaniem smakuje nawet lepiej, jest jeszcze bardziej kremowy, aksamitny i gęstszy.

Przepis pochodzi z Le guide cuisine.

Świąteczny poncz

Składniki: na 8-10 osób
1 l czerwonego wytrawnego wina
750 ml soku żurawinowego
250 ml czerwonego porto
50 ml ciemnego rumu
80 g płynnego miodu
5 gwiazdek anyżu
4 kawałki kory cynamonowej
1 laska wanilii
2 pomarańcze
1 jabłko

Przygotowanie:
1. Obieramy jabłka, kroimy je w plastry a potem na ćwiartki.
2. Dokładnie wyszorowane i spażone pomarańcze kroimy jak jabłka.
3. Układamy je w salatercem zalewamy rumem i porto i pozostawiamy tak na 24 godziny.
4. Następnego dnia podgrzewamy wino w garnku nie doprowadzając do wrzenia razem z sokiem żurawinowym, kawałkami cynamonu i laską wanilii przekrojoną wzdłuż. Pozostawiamy na wolnym ogniu 30 minut.
5. Po tym czasie dodajemy miód i owoce.
6. Całość mieszamy, pozostawiamy do wystygnięcia i pozostawiamy w temperaturze pokojowej jeszcze przez 24 godziny.
7. Podgrzewamy przed podaniem.

Przepis pochodzi z grudniowego wydania Cuisine actuelle.
Smacznego!
15 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *