Dziś trochę w biegu. Choć w tej chwili jeszcze na starcie przed turniejem piłkarskim synka pierwszego i wieczornymi występami tanecznymi córki pierwszej. Jutro turniej synka drugiego. Niewiele chwil wytchnienia. Czas intensywny ale radosny. Pożywne śniadanie wręcz niezbędne w obliczu takich okoliczości. Cud-mąż wspominał studenckie czasy, kiedy „takie mieszanki” kupowali sobie na śniadanie.
– Tylko, że tam pełno było płatków owsianych a tu ich nie ma… – stwierdził mieszając w talerzu łyżką.
Nie wyczuł ich obecności. I bardzo mu smakowało. Polecam gorąco. Czekolady możecie użyć więcej, jeżeli zależy Wam by płatki były słodsze, bo w wersji poniżej nie są przesłodzone. A jeżeli to kokosowy smak ma być bardziej wyczuwalny, można wmieszać do białej czekolady 2 łyżki gęstego mleka kokosowego lub też wmieszać je bezpośrednio do mleka, z którym granolę będziemy spożywać.
Granola z białą czekoladą, żurawiną i kokosem
Składniki:
290 g płatków owsianych
145 g płatków orkiszowych
50 g quinoa soufflé (dmuchanych ziaren quinoa, można zastąpić dmuchanym ryżem)
300 ml wody
60 g masła kokosowego (można zastąpić inną oliwą neutralną w smaku)
45 g syropu z agawy (można zastąpić miodem)
150 g białej czekolady
125 g suszonej żurawiny
60 g wiórków kokosowych
60 g płatków migdałowych
50 g płatków kukurydzianych
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 140 stopni.
2. Gotujemy wodę. Przelewamy ją do miarki, dodajemy masło kokosowe i syrop, mieszamy do rozpuszczenia.
3. Mieszamy w misce płatki obu rodzajów i quinoa.
4. Zalewamy płatki wodą zmieszaną z syropem i masłem. Mieszamy dokładnie. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, rozkładamy równomiernie na całej powierzchni.
5. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy z nawiewem 60 minut. Po każdych 20 minutach (warto nastawić minutnik) mieszamy całość.
6. Pod koniec pieczenia ucieramy na tarce czekoladę. Odważamy pozostałe składniki, kruszymy płatki kukurydziane i prażymy na patelni płatki migdałowe.
7. Wyjęte z piekarnika płatki posypujemy równomiernie czekoladą. Mieszamy dokładnie całość. Dodajemy wymieszane ze sobą wcześniej płatki, wiórki i żurawinę. Łączymy w całość. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przekładamy do słoja. Przechowujemy szczelnie zakryte.
Smacznego!
smaczne i zdrowe:)
Żurawina, biała czekolada i kokos to dla mnie jedno z tych idealnych połączeń niczym banan i kakao albo jabłko i cynamon! <3
pyszności :o) moje ukochane smaki 🙂
kolejny pyszny grzech ;p
Świetna! Uwielbiam granolę:)
idealne śniadanie..
Przy tak intensywnym trybie zycia potrzeba energii – a w takiej granoli jest jej mnostwo!
Jakie piękne zdjęcie! Aż trudno się oprzeć pokusie zdrowego odżywiania 😉
Granola cudowna…!!! Przepyszne smaki:) Jak ja bym chciała mieć czas aby taka sobie przygotować…
Wybieram pierwsze zdjęcie!!! I tez chcę takie zrobić:)
Trzymam kciuki za Synków Kochanych i Twoją Drogą Pannę, chociaż… widzę(dopiero teraz), że ten post jest z soboty… Pewnie wszystko poszło bardzo dobrze – uściski dla Was wszystkich!
p.s. dziś miał być pan i podłączyć internet – zapomniał, nie przyszedł:(…
nie ma większej pochwały dla zdrowego śniadania, niż to, że mężczyźnie smakuje 🙂 musze wypróbowac to na moim Łasuchu 🙂
Zrobiłam ją jako drugą granolę w moim życiu i smakuje świetnie 🙂
lubię granolę, zwłaszcza w pracy;)