Granola z orientalną nutą.

Stali czytelnicy chyba już zdążyli się oswoić z pojawiającymi się tu regularnie przepisami na granole. Nic na to nie poradzę. Co jakiś czas przychodzi mi do głowy nowy pomysł. Właściwie, to całkiem często – notuję je sobie na karteczkach, a kiedy przychodzi potrzeba, nadchodzi czas próby i zabieram się do pracy. W domu zawsze się dziwią, że sypię na blachę składniki w pełnej improwizacji, na oko i wyczucie, i mają też do mnie o to potem pretensje, że tego smaku już nie da się odtworzyć. 

Mama zadzwoniła dziś do mnie z prośbą o najprostszy przepis na granolę, który chciałaby przygotować na prośbę mojego brata. I nadziwić się nie mogła, że mam go dosłownie pod ręką. (No tak, dzień wcześniej wpadł mi do głowy pomysł, który zamierzałam opublikować, musiałam więc skrzętnie spisać wszystkie ingrediencje). I tak – brat będzie miał swoje codzienne śniadanie zabierane na wynos, do pracy, a Wy – Drodzy czytelnicy – kolejny przepis na granolę.

Okey, mamie posłałam wersję bazową, ze składników dostępnych pod ręką, niewyszukanych i niekosztownych, z Wami dzielę się wersją z nutą orientalną. Ale – jeśli chcecie, pomińcie płatki róży, wodę różaną, a melasę z granatów zastąpcie po porostu miodem, skoncentrowanym sokiem owocowym lub syropem z agawy i też będzie dobrze, choć przyznam się szczerze – chodziła za mną taka właśnie orientalna wariacja i nie mogłam się jej oprzeć.

 

Granola z orientalną nutą

Składniki:

250 g płatków owsianych górskich

110 g słonecznika

75 g pistacji

45 g melasy z granatów

30 g miodu

75 g sezamu

50 g wiórków kokosowych

75 g płatków migdałowych

10 g płatków róży

1-2 łyżki wody różanej

1 łyżka oleju kokosowego (15 g)

1 czubata łyżeczka skórki pomarańczowej w proszku (z tego przepisu) – można pominąć

 

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy równą warstwą płatki owsiane. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z nawiewem 10 minut.
  3. W tym czasie siekamy pistacje i ważymy słonecznik. Łączymy je w miseczce. W garnuszku lekko podgrzewamy olej (tylko do połączenia z melasą i miodem). Odstawiamy.
  4. Pistacje i słonecznik dodajemy na blachę z płatkami, mieszamy dokładnie i wstawiamy do piekarnika na 5 minut, pieczemy z nawiewem.
  5. Dosypujemy sezam, płatki kokosowe i migdałowe, dokładnie mieszamy  i wstawiamy do piekarnika na 3 minuty, pieczemy z nawiewem.
  6. Polewamy melasą połączoną wcześniej z rozpuszczonym olejem, skórką pomarańćzową i miodem i dokładnie mieszamy całość, tak aby wszystkie składniki na blasze były mokre. Pieczemy 10 minut z nawiewem.
  7. Wyjmujemy z piekarnika i skrapiamy równomiernie wodą różaną, posypujemy płatkami róży, mieszamy do dokładnego połączenia i pozostawiamy na blasze do wystygnięcia. Dokładnie wystudzoną granolę  przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika.

 

 

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *