Bakłażan z pieczarkami , (chorizo), cieciorką i pomidorami.

I pomyśleć, że kiedyś nie przepadałam za bakłażanem… A dziś, na samą myśl o chrupiących pieczonych bakłażanach, oberżynie zapiekanej z pomidorami czy o mussace moje ślinianki wyrabiają 300 procent normy.

Oba wspomniane przepisy pojawiły się już na blogu, zdobywając spore uznanie. Zatem polecam! Podobnie jak i dzisiejszą propozycję – zacny, treściwy gulasz z bakłażanem. Kto musi dodać mięso, dodaje, reszta za mną.

Bakłażan z pieczarkami , (chorizo), cieciorką i pomidorami

 

Składniki:
700 g dojrzałych pomidorów
1 duży bakłażan (ok. 350 g)
1 cebula
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
oliwa
1 słoik cieciorki (lub 200 g ugotowanej)
500 g pieczarek
opcjonalnie* – 150 g chorizo lub wędzonego boczku (zależnie od dostępności)
sól, pieprz, cynamon, oregano lub zioła prowansalskie

Przygotowanie:
1. Na oliwie szklimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy pokrojony drobno czosnek. Przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować nasz gulasz.
2. Na tej samej patelni umieszczamy pieczarki (najlepiej w całości, jeśli są małe, jeśli nie – pokrojone na połówki lub ćwiartki), skrapiamy je sokiem z cytryny, mieszamy i podduszamy, następnie przekładamy do garnka z cebulą.
3. Na tę samą patelnię przekładamy pokrojonego w dużą kostkę bakłażana, dusimy przez chwilę, umieszczamy w garnku.
4. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka.
5. Dokładnie mieszamy zawartość garnka i gotujemy do momentu, aż pomidory się rozpadną, a powstały z nich sos zgęstnieje.
6. Dodajemy cieciorkę i ewentualnie chorizo pokrojone w plasterki. Doprawiamy.
7. Podajemy oprószony parmezanem.
*przygotowuję sobie ten gulasz bez mięsa, ale tym, którzy wolą potrawy mięsne polecam wersję z chorizo lub boczkiem, w obu przypadkach mięso należy wcześniej wytopić na patelni i osuszyć na ręczniku papierowym.

Smacznego!
4 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *