Coraz częściej prosicie mnie o przepisy odpowiadające dziecięcym smakom. Oto więc kolejny. Autorstwa Annabel Karmel’s, której polecać nie trzeba chyba nikomu. Przepis szybki, niezbyt kłopotliwy w przygotowaniu, danie pyszne, ciekawe w smaku. Nie musicie wycinać serduszek. Można je formować jak płaskie kotleciki. Jeżeli chcecie, aby były bardziej chrupiące, polecam najpierw obtoczyć je w bułce tartej, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu znowu w bułce. Pyszności. Także dla dorosłych. Podałam je z purée, a jakże…tym razem z dodatkiem kalafiora. Gotuję go razem z ziemniakami, ucieram, dodaję odrobinę masła. Kalafior jest niewyczuwalny, a samo purée lekko słodkie, nasze dzieci bardzo je lubią.
Heart-shaped chicken nuggets
Składniki :
375 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na kawałki
1 duża posiekana cebula
2 łyżki zielonej pietruszki
1 małe jabłko utarte na jarzynowej tarce
45 g bułki tartej
1 pokruszona kostka bulionu z kurczaka (nie używam, zamieniłam na sól i pieprz)
60 g cebulowych i serowych chipsów drobno pokruszonych (użyłam samej bułki)
Dodatkowo: 60 g bułki tartej do panierowania
Przygotowanie :
1. Mielimy razem kurczaka, cebulę, pietruszkę, jabłko, bułkę tartą i kostkę.
2. Powstałą masę rozpłaszczamy i wycinamy z niej dowolne kształty używając do tego foremek do ciastek.
3. Mieszamy razem pokruszone chipsy i bułkę tartą. Panierujemy w nich kawałki kurczaka.
4. Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy około 6 minut z obu stron na złoto.
Przepis pochodzi z książki Annabel Karmel’s „Feeding your baby & toddler”
To ja muszę do Ciebie na obiad – w końcu ze mnie tez dziecko… i to jakie…!!! Aniu, jaki piękny pomysł miałaś z tymi serduszkami:). Już… się biorę do odpisywania – Nareszcie:)
Witam wszystkich i przepraszam za brak odpowiedzi. Choroba jednak zmogla cala rodzine i przytomnosci troche brak… Aniu, Ucieram purée oznacza uzycie do tego np. drewnianej lyzki, zwyklego widelca, specjalnego tluczka lub po prostu drobniutkiego sitka. Pozdrawiam serdecznie Anna
Dzieci lubią takie smaki. Wycięte serce bardzo podobałoby się mojej córce 🙂
To ja muszę do Ciebie na obiad – w końcu ze mnie tez dziecko… i to jakie…!!! Aniu, jaki piękny pomysł miałaś z tymi serduszkami:). Już… się biorę do odpisywania – Nareszcie:)
Piekne sa…..zrobione z sercem na pewno i na pewno przepyszne….delikatne w smaku….po prostu obiad z miloscia 🙂
Pozdrawiam 🙂
Bardzo pomysłowe – lubię takie nietypowości 🙂 I bardzo ładne zdjęcia, szczególnie to na sałacie.
cudne danie.
na tak pieknie podany obiad,to chyba nawet niejadki nie beda marudzily…
Fajny przepis, no i najwazniejsze nie tylko dla dzieci. Kiedy pisze Pani ucieram puree, co ma Pani na mysli? Serdecznie pozdrawiam – Anna
Witam wszystkich
i przepraszam za brak odpowiedzi. Choroba jednak zmogla cala rodzine i przytomnosci troche brak…
Aniu,
Ucieram purée oznacza uzycie do tego np. drewnianej lyzki, zwyklego widelca, specjalnego tluczka lub po prostu drobniutkiego sitka. Pozdrawiam serdecznie
Anna
I enjoy what you guys tend to be up too. This type of clever work
and coverage! Keep up the wonderful works guys I've added you guys to blogroll.
My webpage just click the up coming internet site