Jaglany pudding ananasowy.

Usiłowałam sobie ostatnio przypomnieć nasze śniadania z czasów dzieciństwa. W pamięci zachowałam tylko te weekendowe czyli ukochaną kaszę mannę mamy, chałkę z dżemem babci i zalewajkę-parzuchę przygotowywaną przez tatę. Moje ulubione smaki do dziś. Tylko – co jadłam na śniadanie w resztę dni tygodnia? Tu dziura w pamięci jest wielka – w sumie pomieścić musiała kilka tysięcy poranków 😉

W taki oto sposób do dziś nie jadam w domu śniadań w ciągu tygodnia. Ratują mnie słoiki, w których do pracy noszę moje owsianki, granole i puddingi. Takie przyzwyczajenie. Rozlewam owsianki do słoików i wstawiam do lodówki i tak to działa. Myślę, że mogę nie być w tym działaniu odosobniona.  Czy i Wy tak macie?

Dziś bardzo prosty przepis, na zdrowe i rozgrzewające śniadanie. O właściwościach odchudzających ananasa pewnie słyszeliście nie raz, ale ananas jest dobry także dla biegaczy – szczególnie dla stawów. Puddingu nie trzeba już dosładzać, jeśli trafi nam się słodki okaz. Całość jest kremowa i pełna naturalnej słodyczy. Polecam gorąco.

 

 

Jaglany pudding ananasowy

Składniki:

3,5 szkl. (875 ml) mleka kokosowo-ryżowego

1 szkl. kaszy jaglanej

420 g świeżego lub mrożonego ananasa

Do podania:

maliny (mrożone lub świeże)

wiórki kokosowe i/lub płatki migdałowe

 

Przygotowanie:

  1. Suche ziarna kaszy zalewamy dużą ilością wrzątku, mieszamy i odstawiamy na 100 minut. Przelewamy na sito, przepłukujemy obficie wodą.
  2. W tym czasie zagotowujemy mleko. Dodajemy do niego wypukaną kaszę, mieszamy i gotujemy 15 minut bez przykrycia. W tym czasie kasza powinna wchłonąć całe mleko.
  3. Kiedy mleko się gotuje obieramy ananasa, kroimy go na mniejsze kawałki. Nie musimy pozbywać się twardego środka ananasa jeżeli nasz blender ma dużą moc – to właśnie w trzonie ananasa znajduje się najwięcej bromelainy.
  4. Kaszę przekładamy do misy blendera razem z ananasem. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Podajemy z malinami i wiórkami kokosowymi.

 

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *