Jajka faszerowane krewetkami w kokosowej skorupce.

Stało się to, czego baliśmy się wszyscy, my – mieszkańcy Brukseli. Że zaatakują, że w metrze, na stacji w okolicy instytucji, z chwili gdy wszyscy jadą do swoich zajęć…

Nim tragedia będzie już tylko newsem powtarzanym bez końca, jest czas na rozpacz i smutek. Tylko dlaczego, zawsze gdy słyszę, że trzeba teraz żyć normalnie, dłonie zaciskają mi się w pięść?
Powiedzcie to tym, którzy już nigdy nie zobaczą swoich bliskich i już zawsze będą żałować, że tego ranka nie powiedzieli im, jak bardzo ich kochają…

 

 

 Jajka z krewetkami pod kokosową skorupką

Składniki:
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka wiórków kokosowych
3 jajka
200 g małych ugotowanych i pokrojonych krewetek
skorka otarta z ½ cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
1 posiekana i zeszklona na maśle szalotka
1 łyżka majonezu
1 – 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka
posiekanej kolendry lub natki pietruszki

Ponadto:
mąka
1 roztrzepane
jajko

Przygotowanie:
1.Jajka gotujemy na twardo. Studzimy.
2.Nieobrane przekrajamy ostrym nożem wzdłuż na pół. Wyjmujemy delikatnie ze skorupek, starając się ich nie naruszyć – będą nam jeszcze potrzebne.
3. Białka i żółtka dokładnie rozdrabniamy widelcem, mieszając z pozostałymi składnikami, do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy. W razie potrzeby dodajemy więcej majonezu lub jogurtu.
4. Skorupki jajek wypełniamy masą krewetkową.
5. Do trzech talerzyków wykładamy osobno roztrzepane jajko, mąkę i bułkę tartą wymieszaną dokładnie z wiórkami kokosowymi.
6. Połówki jajek zanurzamy kolejno w mące, jajku i bułce. Smażymy. Podajemy.

Smacznego!

2 comments Add yours
  1. Na to co się wydarzyło w Brukseli podobnie jak i w Paryżu brak mi słów. Za kilka tygodni szykuje mi się wyjazd do Londynu i już na samą myśl przechodzą mnie dreszcze. Boję się dużych, ruchliwych miast a przecież kiedyś uwielbiałam podróżować((((
    Aniu mam nadzieję, że jesteście i będziecie bezpieczni!!!
    Jajka pierwsza klasa, uwielbiam takie połączenia smaków:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *