Nasza piękna, stara mirabelka zdążyła już przekwitnąć, podobnie rododendron. Azalie w blokach startowych pąków. Magnolie, nobliwie i dostojnie płaczą deszczem płatków. Kiedy je mijam przypomina mi się mój ukochany Szczecin. Najpiękniejszy okaz jaki widziałam rósł właśnie tam, przed budynkiem Telewizji Szczecin, w którym pracowałam.
Minęło tyle wiosen… Tyle zdarzeń, ludzi, nowych miejsc, startów, pożegnań i rozstań. A ona pewnie wciąż tam kwitnie.
Dziś polecam Waszej uwadze przepis na jajka zapiekane w cieście francuskim. Trochę inny rodzaj egg rollsów, których nie smażymy w głębokim tłuszczu a pieczemy w piekarniku. Polecam!
Jajka w parmezanowej skorupce z ciasta francuskiego
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo i ostudzonych
opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
3 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki płatków kukurydzianych rozdrobnionych
2 łyżki pesto
1 jajko
*pesto można zastąpić świeżo posiekanymi ziołami
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy pesto, łączymy.
3. Na talerzu mieszamy bułkę tartą, płatki kukurydziane i parmezan.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Jajka kroimy na połówki.
6. Rozwijamy ciasto francuskie. Kroimy na prostokąty wielkości mniej więcej 8×12 cm. Około 1 cm od dłuższego brzegu układamy połówkę jajka przekrojoną częścią do dołu. Wokół jajka smarujemy powierzchnię ciasta wodą. Przykrywamy jajko ciastem sklejając opuszkami przy samej powierzchni jajka. Odcinamy to, co pozostanie. Tak otulone ciastem jajko zanurzamy w jajku z pesto, następnie w parmezanowej posypce, układamy na blasze przekrojoną częścią do góry. Czynność powtarzamy z pozostałymi połówkami jajek. Pozostałe odkrojone ciasto rozwałkowujemy i zużywamy do końca.
7. Pieczemy 10 minut bez nawiewu, następnie kolejne 10 minut w nawiewem – do zrumienienia. Podajemy np. z sosem holenderskim, sałatą i kiełkami.
Smacznego!