Karnawałowe przekąski, część druga.

Lepsza organizacja mogłaby być postanowieniem na nowy rok. Ale jeśli plany zmieniają się niezależnie od nas i ona nie pomaga…Dziś dopiero, obiecany na wczoraj post z resztą propozycji na karnawałowe przystawki. I jeszcze tylko życzenia.

Życzę Wam, aby smak kolejnych dni nowego roku nie zaskakiwał goryczą, rozpieszczał słodkością, był pełen dobrych niespodzianek i ciekawych odkryć. I aby szklanka była zawsze do połowy pełna czyli – niech nie zabraknie nam optymizmu.

Ślimaki z ciasta francuskiego

Składniki:
ciasto francuskie
parmezan
białko
uprażone ziarna sezamu

Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. Płat ciasta francuskiego smarujemy białkiem, posypujemy parmezanem i zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Dość ściśle ale bez przesady. Powstały wałek kroimy na kawałki o 1 cm szerokości.
3. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, na płasko. Smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.
4. Pieczemy około 15 minut, aż ślimaki się ładnie zarumienią.

To wersja podstawowa. Możemy wyłożyć ciasto francuskie przed zwinięciem plasterkami szynki lub łososia na przykład, możliwości jest wiele, wszystko zaśzależne od Waszych gustów i smaków.

Poniżej znajdziecie jeszcze kilka propozycji, które na blogu już się wcześniej pojawiły. Także je możecie dostosować do własnych potrzeb.

Tortilla z krewetkami, pomarańczą i szynka parmeńską

Pain surprise

Tortilla z hummusem, mango i fetą

Tortilla z krewetkami i kremem z awokado

Tiramisu z łososia

Awokado z tuńczykiem

Acras z bakłażana z kolendrą i czosnkiem

Krewetki z grejfrutem

Spring rolls

Ruloniki z sera koziego w boczku

Racuszki krabowe z wasabi

Smacznego i dobrej zabawy!

12 comments Add yours
  1. Uwielbiam przystawki i przekąski. Takie małe jedzenie jest najmilsze na świecie. Sięganie po kolejne porcje to wilka przyjemność ; ) Tortille i krewetki z grejpfrutem- szałowe ; )

    Dużo szczęścia : *

  2. Aniu- zycze Tobie oraz Twoim najblizszym zdrowego i pomyslnego Nowego Roku 🙂

    Pozdrawiam cieplutko i porywam takiego pysznego slimaczka…..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *