Krrrucha tarta marcepanowa. Z grejfrutem.

W chwilach, kiedy nie jest łatwo usiłuję sobie przypomnieć jak było kiedyś, wcześniej, jeszcze tak niedawno. Tak, jakby pójście do pracy było wielkim kataklizmem… a przecież nie jest, choć siła rażenia porównywalna, jeśli przyjrzeć się bliżej naszej zmienionej codzienności. Jego skutki bywają boleśnie odczuwalne. Pozytywnie także, nie mam co do tego wątpliwości. Ale w chwilach takich jak ta dzisiaj, skupiam myśli na przypomnieniu sobie tamtego trybu życia, w drobnych szczegółach, które swoją oczywistością wymazywały poczucie nadzwyczajności, a przecież było ich tak wiele.

Blog jest chyba jedynym, może powinnam bardziej się skupić, ale chyba jedynym, co pozostało z tamtych czasów. Bo i pasja pozostała. Ratuje mnie i uwalnia i cieszę się, że jest ktoś, kto przeczyta te słowa jutro. Dziękuję Wam i życzę dobrego tygodnia, tym bardziej, że przed Wami długi weekend. Odpoczywajcie i cieszcie się wiosną.

Pamiętam jeszcze, że w piątek oniemiałam w zachwycie nad tym ciastem. Może to i nieskromnie brzmi, ale nie zdarzyło mi się jeszcze nigdy osiągnąć dokładnie takiego efektu, jaki sobie wymarzyłam. Zazwyczaj przewiduję, rozpisując listę składników, że coś powinno wyjść tak i tak, mieć taką konsystencję i tak smakować. Ale nigdy jeszcze efekt nie zaskoczył mnie tak bardzo pozytywnie. Kruchy spód jest idealnie kruchy, lekki i nie nasiąka (specjalnie zostawiłam sobie kawałek na drugi dzień, żeby to sprawdzić po kilkunastu godzinach). Marcemanowa masa ma delikatną, trzeba przyznać, bardzo słodką konsystencję, która świetnie kontrastuje z kwaśnością grejfruta a grejfrut jest soczysty i nie rozpada się. Jest dość wykwintne w smaku, to słowo bardzo do niego pasuje. Polecam gorąco i zapraszam już wkrótce.

Krucha marcepanowa tarta z grejfrutem

Składniki:

Na kruchy spód:
235 g mąki
50 g semoliny (można zastąpicz krupczatką)
85 g cukru pudru
125 g masła w temperaturze pokojowej
4 łyżki soku grejfrutowego lub pomarańczowego
1 żółtko

Na warstwę marcepanową:
300 g marcepana
1 jajko
2 białka

Ponadto:
2 dość duże grejfruty*
*może się okazać, że nie wykorzystamy w całości obu owoców, ale potrzebujemy ich odrobinę więcej, aby móc spośród już obranych wybrać najrówniejsze i największe

kawałki

Przygotowanie:
1. Na minimum 24 godziny przed pieczeniem ciasta obieramy grejfruta pozbawiając go wszystkich błonek. Staramy się obierać go tak, aby uzyskać możliwie jak największe i równe kawałki. Obrane kawałki układamy na sicie, które umieszczamy na salaterce przykrywamy całość i odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki na minimum 24 godziny.
2. Na ok. 45 minut przed pieczeniem ciasta przygotowujemy kruchy spód. Na blat wysypujemy mąki i cukier puder. Do zagłębienia wbijamy żółtko, wlewamy sok i dodajemy kawałki masła. Szybko wyrabiamy. Wykładamy nim foremkę do tarty o wymiarach 35 x 12 cm, wstawaimy ją do zamrażalnika na 35-45 minut.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
4. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika, wstawiamy je do piekarnika na 15 minut nez nawiewu i na koniec jeszcze 2 minuty z nawiewem. Wyjmujemy, odstawiamy na chwilę by przestygło.
5. Marcepan kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy je z jajkiem. Powinniśmy uzyskać w miaręgładką i gęstą masę. Możemy na tym etapie przetrzeć ją przez sito, aby była gładka, ale nie jest to konieczne. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy je do masy marcepanowej i delikatnie łączymy.
6. Na wystudzonym, podpieczonym spodzie układamy kawałki grejfruta, jedną warstwąwypełniając całe dno foremki.
7. Zalewamy owoce masą marcepanową. Wyrównujemy, wstawiamy do piekarnika.
8. Pieczemy około 15 minut, do momentu zezłocenia się wierzchu. Wyjmujemy ciasto.Kiedy przestygnie, posypujemy je posiekanymi pistacjami lub gałązkami mięty.

Smacznego!

11 comments Add yours
  1. Wow, wygląda pysznie! Piękny kolor grejfruta i w ogóle całość smakowita.
    A dziś poniedziałek, nie mam chęci iść do pracy, zwłaszcza, że w niej ostatnio nieciekawie.
    Długiego weekendu nie będę miała, bo w piątek pracuję, ale z wyboru raczej, szkoda mi wybierać urlop, muszę go zachować na inne, ważniejsze dni.
    Pozdrawiam ciepło:)

  2. Zawsze znajduję takie super przepisy jak jestem na diecie… Ciasto wygląda niesamowicie. I chyba się jeszcze nie spotkałam z grejfrutową tartą, więc szczerze gratuluję pomysłowości i mam nadzieję wkrótce wypróbować:)

  3. O kurcze, ale pięknie prezentuje się. Musi być pyszna! 🙂

    Pozdrwiam serdecznie i zapraszam na Znajdzprzepisy.pl. Zauważyłam, że masz kilka widgetów z innych str. na swoim blogu. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1200 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.

    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia! 🙂

  4. To jest ciasto ideał, jak już mi przejdzie rabarbarowy szał 😉 to właśnie taką upiekę 🙂
    Zmiany w życiu są potrzebne, będzie dobrze 🙂

  5. Ja przeczytałam – po paru jutrach…
    U mnie coś w podobny deseń… Żałuję swojej przemyślanej bądź co bądź decyzji…
    A ciasto z moimi ulubionymi, zaraz po jabłkach, i tak samo często jedzonymi owocami prześliczne, JUŻ chciałabym je zrobić. Wygląda niesamowicie:):):)
    Przytulam mocno i sił Ci życzę więcej niż zwykle….!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *