Kruche ciasto ze śliwkami cd.

cd.
Słowo się rzekło. Oto obiecana rano, lżejsza wersja ciasta ze śliwkami. Jest delikatne, kruche i lekkie. Ucieszyło drugą połowę rodziny. I tak wszyscy są zadowoleni.
Kruche ciasto ze śliwkami
Składniki :
3 żółtka
120 g masła
375 g mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
120 g cukru pudru

4 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

½ kg śliwek
Na kruszonkę:
100 g masła

100 g krupczatki

100 g posiekanych orzechów włoskich

75 g cukru

Przygotowanie:
1. Przesiewamy mąkę na stolnicę. Dodajemy wszystkie sypkie składniki, na końcu masło. Całość siekamy.

2. Dodajemy śmietanę i żółtka. Zagniatamy.
3. Ciasto wykładamy na foremkę (30×40 cm) wyłożoną wcześniej pergaminem. Układamy na nim połówki wydrylowanych śliwek (skórką do ciasta).
4. Łączymy wszystkie składniki kruszonki i rozkruszamy ja nad ciastem.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° i pieczemy 30 minut.

Smacznego!
14 comments Add yours
  1. Wiesza Aniu, mnie ucieszyloby zarowno to pierwsze ciasto, ja i to drugie 🙂 Obydwa wygladaja przepysznie. I ciezko byloby mi zdecydowac sie na tylko jedno, ze o jednym kawalku na sprobowanie nie wspomne 🙂

  2. Uwielbiam śliwki, w każdej możliwej postaci… przypominają mi dzieciństwo właśnie, kiedy letnie dni spędzałam biegając po naszym rodzinnym ogrodzie. I pewna jestem, że i jedno i drugie ciasto do gustu by mi przypadło 🙂

    A obraz siedmiu rowerów… gęsiego jadących…
    zauroczył mnie 🙂

  3. ciasta ze śliwkami mają w sobie coś pysznego. wszystkie.

    choc ja bym się pewnie zalicząła do tej części, która zachwycałaby się tym wcześniejszym (((:

  4. Aniu Kochana – ja wybieram to, a z tamtym poczekam do chłodniejszych dni, chociaż jak już są śliwki to i tak bliżej niż dalej i pozdrawiam Cię najmocniej na świecie:)

  5. Ciasto ze śliwkami w obu wersjach brzmi wspaniale.
    Pachnie pewnie jeszcze lepiej a smakuje tak, że … że zaraz stąd zmykam, bo jestem w pracy i nie mam nic do jedzenia 🙂

  6. Chociaż to wygląda zachwycająco, to jednak gdybym miała wybierać, zdecydowanie sięgnęłabym po to wcześniejsze – bo, jak mówiłam, ciężkie i intensywne wypieki to moja przeogromna miłość.

    Uściski, Aniu! ;*

  7. Jeśli chodzi o ciasto z śliwkami i kruszonką, to ja wybieram jednak drożdżowe i właśnie dzisiaj sobie pomyślałam, że chyba już można zrobić… Chętnie się za to skuszę na ciasto z poprzedniego posta, bo jeśli chodzi o wypieki, kaloryczność nie jest kryterium 😉

  8. jest to jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio jadlam, lubie piec, a nie jesc, ale w przypadku tego ciasta sama zjadlam 3/4 blachy. W planach mam jeszcze drozdzowe na kokosowym mleku. pozdrawiam

  9. Bardzo sie ciesze, ze Wam sie to ciasto podoba, a tym,ktorzy sprobowali – smakuje. To daje najwieksza satysfakcje i nadaje sens kulinarnym poczynaniom. Pozdrawiam serdecznie, anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *