Lato? Pesto! Presto!!!

 
 

Może się wydawać, że nie ma nic prostszego. I to może być
prawda. Pod warunkiem, że nam się chce… Ale jak mogłoby się nie chcieć teraz,
kiedy bazylia taka aromatyczna, że nozdrza rozsadza euforia…

 
Są tacy, co nie korzystają. Moja włoska koleżanka
przyznała mi się ostatnio, że nigdy w życiu sama nie przygotowała pesto… Jej
mama tak – ale ona nigdy. Zawsze tylko kupuje gotowe, w słoiczku. Kto nie
spróbował nigdy takiego przygotowanego w domu – ten nie będzie wiedział jak
wielka dzieli je przepaść. A to nie jest kwestia „prawie” – różnica
jest kolosalna, szczególnie jeśli chodzi o aromat i intensywność smaku.
Zachęcam Was gorąco do przygotowania pesto w Waszych domach, jeśli jeszcze nie
spróbowaliście… To naprawdę kwestia kilku minut a efekt jest piorunujący. Ja
mogłabym wyjadać je prosto ze słoiczka.
  
 
Lato sprzyja także tworzeniu różnych innych kombinacji.
Moja ulubiona, ze względu na słabość do koperku, to pesto koperkowo-bazyliowe.
Oba przepisy znajdziecie poniżej razem z podpowiedziami co do sposobów ich wykorzystania.
A jest ich wiele… 
 
Pesto podajemy na grzankach, w zapiekankach, do tart,
kaszy, ryżu, ryby, serów, sałat, jajecznicy, omletów, makaronu, z grillowanymi
warzywami, czy z ziemniakami do obiadu.
 
Pesto połączone z masłem możemy wykorzystać jako masło
ziołowe na grzanki lub do grilla, zaś połączone ze śmietaną czy jogurtem będzie
pysznym dipem.
 
Zmiksowane z pieczonymi/gotowanym/zgrillowanymi warzywami
zmieni się w pastę kanapkową.
 
 
 
Pesto alla genovese 
 
Składniki:
35 g świeżej bazylii
20 g parmezanu
5 g czosnku
25 g uprażonych orzeszków piniowych (możemy zastąpić je
pestkami dyni, słonecznika albo orzechami włoskimi)
ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz 
 
Przygotowanie:
1. Pesto powinno się przygotowywać w moździerzu, ale
można też po prostu zmiksować wszystkie składniki do pożądanej konsystencji
dodając stopniowo oliwę, wedle uznania. 
 
Takie pesto wykorzystujemy u nas w domu najczęściej do
makaronu i grzanek, jeśli coś zostaje, dodajemy do purée ziemniaczanego, do
obiadu.  
 
 
 
Pesto
koperkowo-bazyliowe
 
Składniki:
15 g świeżego koperku
10 g świeżej bazylii
25 g pistacji (można zastąpić pestkami dyni albo
słonecznika lub tez orzechami włoskimi)
5 g parmezanu
sok z limonki do smaku
5 łyżek oliwy 
 
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki z wyjątkiem soku z limonki
miksujemy. Doprawiamy sokiem i ewentualnie solą i pieprzem (pamiętając o tym,
że pistacje już są słone).
3. Przechowujemy przykryte w lodówce do 3 dni, ale
najlepsze jest świeże, podane tuż po przygotowaniu. 
 
 
 
Grzanki z pesto,
pomidorami i mozzarellą
 
 
Składniki:
pieczywo pokrojone w kromki
2 dojrzałe pomidory
kulka mozzarelli
pesto alla genovese
oliwa z oliwek 
 
Przygotowanie:
1. Kromki pieczywa lekko podpiekamy w piekarniku.
2. Smarujemy pesto, obkładamy pokrojonymi w kostkę
pomidorami, na każdej kromce układamy plasterek mozzarelli, zapiekamy aż ser
zacznie się rozpływać.
 
Wariant II – grzanki
z pesto i pieczarkami
 
Skladniki:
pieczywo pokrojone na kromki
pieczarki
pesto (najlepiej koperkowo – bazyliowe)
sok z cytryny
sól, pieprz 
 
Przygotowanie:
1. Pieczarki kroimy w plasterki lub kostkę, wedle uznania
i wielkości. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dusimy na oliwie z masłem. Doprawiamy.
2. Piekarnik nagrzewamy, opiekamy pieczywo do
zrumienienia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
3. Kromki pieczywa smarujemy obficie pesto. Układamy
pieczarki. Możemy podawać je w taki sposób lub dodatkowo posypać tartym serem i
zapiekać do momentu, aż się rozpuści. 
 
Pasta kanapkowa z
bobem
 
 
Składniki:
1 łyżka koperkowego pesto (przepis powyżej)
1 łyżka masła
180 g ugotowanego i obranego bobu
sól, pieprz
kilka kropli soku z limonki
opcjonalnie – 1 łyżeczka chrzanu tartego  
 
Przygotowanie:
1. Łączymy pesto, masło i chrzan. Dodajemy bob, całość
miksujemy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
2. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy
na kanapkach, grzankach lub z pieczonymi ziemniakami.
 
Koperkowe pesto zmiksowane z bobem używam do kanapek
podanych na ciepło w ramach kolacji. Zapieczone pieczywo smarujemy pastą. Na to
układamy jajko sadzone lub w koszulce, całość posypujemy kawałkami usmażonej
chorizo i płatkami parmezanu.
 
 
 
Smacznego!
 

insertCookd(’e51a8cf75e7e651e8103f55d21417cde’);

9 comments Add yours
  1. ja też przyznam, że nie robiłam sama, ale wiem, jak smakuje domowe pesto. nie kupuję gotowego, bo rzadko jada się je u mnie. ale kiedy pragnę go, wybieram się do przyjaciółki, co ma męża Włocha… ach, jego pesto to poezja!

  2. Anno, pesto b. lubię i robię:) i dziwię się koleżance…, ale to tak jak z sosami pomidorowymi…
    Twoje propozycje wszystkie pyszne. Ciekawa jestem bobu, choć TERAZ tylko troszkę, bo muszę powiedzieć, że zjadłam półtora kilograma czereśni… Na wieczorne zajęcia( za godzinę) będę się toczyć… Pomidory i mozarella tez brzmią smakowicie:)

  3. znałam tylko to ze słoika, ale dziś zrobiłam, co prawda z orzechami ziemnymi ale jest nieziemskie. ze słoiczka średnio zjadliwe, to mogłabym jeść samo.

  4. Uwielbiam pesto. Do tej pory robiłam pesto alla genovese, jejku jakie pyszne. I rzeczywiście domowe dużo bardziej intensywne, niż to ze słoiczka. Choć i słoiczkowe smaczne oczywiście.
    Koperkowo-bazyliowe brzmi bardzo ciekawie 🙂
    Pozdrowienia:)

  5. Karmelitka,
    to masz wytlumaczenie… 🙂 ale i tak polecam sprobowac w zaciszu swojej kuchni 🙂 smak i satysfakcja – ogromne. Pozdrawiam serdecznie

    Olimpia,
    dziekuje, polecam i pozdrawiam serdecznie

    Gatita,
    to sie chwali, Super! Pozdrawiam

    Ewelino Droga,
    ja tez, tym bardziej, ze Wloszka, wyobrazasz sobie? Masz racje, tak samo jest z sosami pomidorowymi, chociaz pesto przygotowuje sie znacznie szybciej… Wykonczysz mnie z tymi czeresniami… Jak Ci zazdroszcze 🙂 Serdecznosci moc,

    Konewka,
    prawda… jesli ktos raz sprobuje to trudno wrocic do sloiczkowego… pozdrowienia

    Majano Droga,
    wariacji jest pewnie tyle ilu smakoszy, co to je przygotowuja… polecam koperkowego, ja je uwielbiam. Serdecznie

    Anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *