Letnia sałatka – ananas grillowany z kozim serem

Letnie burze.
Gwałtowne wyładowania nastrojów nieba.
Panny roztropne zabierają ze sobą parasole.
Panny nieroztropne szukają schronienia.
I marzą o cudzie.
Ich kształty, smagane deszczem, nabierają wyrazistości. Skulone ramiona, pochylone głowy, mokre stopy. Obcisłe kształty. Już za chwilę wszystko wróci do porządku. Z perspektywy ciepłych kapci i suchego ręcznika na ramionach świat znów będzie wyglądał jak dawniej.
Tylko ta jedna chwila zawahania.
Burza mózgów.
Odświeży wspomnienia. Zapachnie sentymentami. Rozchlapie je antracytem z głębokiej kałuży, w którą wpadniesz nieświadomie. Nic to. Kolejny powód do niezobowiązujących rozmów aż do wieczora.
 I wspomnien.
Wreszcie ucichnie, ukołysze, uspokoi się.
W objęciach parasoli drzew panny nieroztropne czekają właśnie na ten moment.   
Spokój.
Aż do następnej burzy.    
Letnia sałatka – ananas grilowany z kozim serem
Składniki:
8 kawałków prosciutto
trzy gatunki ulubionych sałat
12 truskawek
¼ melona
½ małego ananasa
ser kozi
4 łyżki ulubionych orzechów
Na winegret:
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu cydrowego (użyłam cydru) lub soku z cytryny
odrobina musztardy
sól, czarny pieprz
Przygotowanie :
1.       Umytą i osuszoną sałatę rozrywamy na mniejsze cząstki. Układamy w misie.
2.      Umyte truskawki kroimy na połówki. Układamy na sałacie.
3.      Obieramy melona. Kroimy na mniejsze części lub wybieramy miąższ małą łyżeczką. Układamy.
4.      Obieramy i kroimy ananasa na plastry o grubości 1,5 do 2 cm. Wycinamy twardą część w środku.
5.      Przygotowujemy winegret z 5 łyżek oliwy, cydru i musztardy. Doprawiamy.
6.      Kawałki szynki zwijamy dekoracyjnie u kładamy na sałacie – pamiętajmy o pozostawieniu miejsca na środku misy dla ananasa.
7.      Całość posypujemy posiekanymi i uprażonymi orzechami. Skrapiamy częścią sosu.
8.      Smarujemy plastry ananasa pozostałą oliwą. Ich środki wypełniamy pokrojonym serem. Smażymy na patelni grilowej lub na grilu, około 3 minut po obu stronach.
9.      Układamy na środku misy. Podajemy.
Przepis pochodzi ze sklepowej gazetki 🙂
Smacznego!
10 comments Add yours
  1. Świetna myśl z tymi Pannami Anno:). A czas po deszczowym przemoczeniu rzeczywiście ma w sobie mnóstwo uroku:). Sałatka na pewno pyszna:), a na zdjęciach wygląda niezwykle letnio:).
    Jak najmniej burz Wam życzę zatem!

  2. Aniu,
    mam nadzieje, ze pogoda u Ciebie juz piekna 🙂 i zmieniona na dobre, serdecznosci
    Panno Malwinno,
    dziekuje i pozdrawiam
    Gosiu,
    ciesze sie, ze przepis sie przyda. Na pewno tez posmakuje, pozdrowienia serdeczne
    Ewelino Droga,
    czasami i burza sie przyda, ale ja tam chyba jednak wole letni czas powozony biedronkiami… 🙂 Buziaki
    Arven, Aga, Majana
    dziekuje Wam; polecam i pozdrawiam serdecznie
    Burczymiwbrzuchu, Szana
    slono-slodkie eksperymenty i ja lubie bardzo, pozdrowienia serdeczne
    Anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *