Makaron w kremowym sosie z dynią i żurawiną

A więc i jesień ma skłonność do prokrastynacji …

Kukurydza wciąż na polach. Jadalne kasztany nadal daleko od Placu Pigalle. Ogrodowa czeremcha ociąga się jak nigdy. A i nasze winogrona wciąż mogłyby cieszyć się swobodą, zwisając powabnie z dachu werandy. Cóż jednak, gdy wśród lokalnego ptactwa znalazło się już kilku koneserów wytrawnej słodyczy. (Pyszny nam wyszedł tegoroczny sok z winogron). Kasztanowce ledwie rozpoczęły kontrybucję na rzecz armii ludzików na łatwopalnych nogach. Chodzę po lesie i nadziwić się nie mogę tym zapachom lata krążącym w powietrzu, zieleni na drzewach i słońcu nad głową. Nie pogania ich jesień, nieśpieszna w tym roku, a i lato już zbyt daleko odeszło, by usłyszeć, jak woła je za sobą. Nie wiem, ile jeszcze przed nami takich pięknych, suchych i jasnych jak słomkowy kapelusz dni. Ale ucieszy mnie każdy z nich z osobna, w miarę gdy przydarzać się nam będą.

Bardzo lubię połączenie dyni i sera z zieloną pleśnią. Odpowiednio wyważone proporcje oby składników niezmiennie zachwycają mnie głębią smaku. Tym razem ten dobrze sprawdzony duet wzbogaciłam konkretną nutą suszonej żurawiny. Jej słodycz i kwaśność idealnie się tu wpisały.

Makaron w kremowym sosie z dynią i żurawiną

Składniki:

ok. 350 g dyni hokkaido (waga po obraniu)

2 cebule (ok. 150 g)

4-5 ząbków czosnku

2 łyżeczki kaparów z zalewy

250 ml bulionu

400 ml śmietanki do sosów 20%

duża garść suszonej żurawiny

skórka z cytryny

makaron

75-100 g sera pleśniowego (gorgonzola np.)

świeży tymianek

oliwa + masło do smażenia

orzechy włoskie do podania

Przygotowanie:

  1. Na dużą głęboką patelnię wylewamy oliwę i dodajemy 1 łyżeczkę masła.
  2. Przekładamy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, mieszamy, rumienimy.
  3. Dodajemy posiekany czosnek i kapary.
  4. Wylewamy bulion.
  5. Po chwili dodajemy pokrojoną dynię. Przykrywamy i dusimy do momentu aż dynia zacznie mięknąć.
  6. Dodajemy pokruszony ser. Mieszamy, pozwalając aby się rozpuścił, dodajemy żurawinę (możemy ją wcześniej posiekać).
  7. Po chwili dodajemy połowę śmietany. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Dolewamy stopniowo resztę śmietanki. Mieszamy regularnie.
  8. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron. Łączymy, posypujemy tymiankiem, podajemy z posypanymi (podprażonymi wcześniej na suchej patelni) posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *