Mięciutkie, maślane ciasteczka dla wielbicieli maku i marcepanu. Mam kogoś takiego w domu i wiem, że mogą sprawić wiele radości. Może się przecież zdarzyć, że ktoś zwyczajnie nie lubi pierniczków… Choć – mimo usilnych poszukiwań – nie znajduję takich osób w najbliższym otoczeniu. W najdalszym zresztą też nie… Polecam gorąco!
Makowe ciasteczka marcepanowe
Składniki:
100 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
75 g mielonego maku (kupuję gotowy)
25 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki tortowej
200 g zimnego masła niesolonego
2 żółtka
110 g marcepana
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
konfitura malinowa
Przygotowanie:
- Marcepan ścieramy na tarce jarzynowej.
- Wszystkie składniki przekładamy do misy robota kuchennego. Wyrabiamy.
- Jeśli nie używamy miksera to do zagłębienia w wysypanych na stolnicy mąkach zmieszanych z makiem wbijamy żółtka z sokiem z cytryny i skórką, dodajemy wanilię i pokrojone w dużą kostkę masło i starty marcepan. Siekamy całość nożem. Następnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
- Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię / wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce.
- Można je od razu uformować w wałek o średnicy ok. 4 cm i schłodzić a następnie pokroić w plasterki o grubości do 5 mm.
- Ja od razu po wyrobieniu ciasta formuję z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, które układam na talerzu i w takiej dopiero formie schładzam, by następnie lekko je spłaszczać i kciukiem robić w środku zagłębienia, w które nakładam konfiturę. Ta druga wersja sprawia, że każde pojedyncze ciasteczko ma więcej konfitury, która nie rozpływa się na jego powierzchni.
- Blaszkę z ciasteczkami już uformowanymi wstawiam jeszcze do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni.
- Ciasteczka pieczemy z nawiewem góra dół przez 10-15 minut, aż zaczną się lekko rumienić. Studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Smacznego!