Marcepanowo-cytrynowa tarta z jabłkami.

IMG_2543

„(…) potem cisza normalna więc całkiem nieznośna
jak czystość urodzona najprościej z rozpaczy
kiedy myślimy o kimś zostając bez niego (…)”

Czas niezwykły. Wyjątkowy. Kiedy łatwiej jest milczeć, uronić łzę w samotności, pochylić głowę nad wspomnieniami. Smutkiem drży głos, gdy chemy je przywołać i smutkiem powraca echo. 

 Pozostaje wdzięczność, łagodna i dobra, że dane nam było choć tyle, aż tyle… 

Czas kiedy tak bardzo chce się być razem. Usiąść wspólnie, napić się herbaty, porozmawiać. Do herbaty obowiązkowo u nas – coś słodkiego… zawsze…Pomysł – jak to często bywa, po prostu pojawił się nagle w głowie, podczas tarcia jabłek na szarlotkę. Zapisany w kajecie jako do wypróbowania, pod roboczą nazwą – wiejska tarta marcepanowa. I kiedy wreszcie czas się znalazł by do pracy przystąpić Ewelina opublikowała swój przepis na jabłka z marcepanem pod cynamonową kruszonką. To niesamowite – pomyślałam. Polecam Wam gorąco wyprobować pomysł Eweliny, podobno – rewelacyjny! Ja spróbuję na pewno. Pochylona nad tą marcepanową słodyczą pomyślałam, że nie powinna być ona taka jednoznaczna. Że przeciwwaga w postaci cytryny obu im wyjdzie na dobre. Nie pomijajcie jej więc, bo dodaje całości bardzo ciekawej nuty. A tarta jest krucha i delikatna i podobno – niespodziewanie lekka… Polecam gorąco i zapraszam już wkrótce na pyszną jesienną zupę o orientalnej nucie.

Wielbicielom marcepanu polecam jeszcze tę jabłkową tartę z marcepanową kratką.

IMG_2552 
Marcepanowo-cytrynowa
tarta z jabłkami
Składniki:
Na spód:
100 g mielonych migdałów
125 g mąki tortowej
2,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki dobrze schłodzonego Amaretto (można zastąpić
zimną wodą)
110 g zimnego masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
Na warstwę jabłkową:
500 g startych jabłek
225-250 g zimnego marcepanu *
2-3 łyżki płatków migdałowych
sok z połowy cytryny
skórka otarta z całej cytryny
Ponadto:
białko lub jajko do posmarowania ciasta
cukier brązowy do posypania brzegów
Przygotowanie:
1.      
Przygotowujemy
spód.
Łączymy sypkie składniki, do zagłębienia dodajemy płynne i masło.
Wyrabiamy sprawnie. Jeżeli trzeba dosypujemy odrobinę mąki. Przygotowujemy
blachę, na której będziemy piec tartę – wykładamy ją papierem do pieczenia.
Posypujemy go mąką. Przekładamy ciasto. Rozwałkowujemy dość cienko powinniśmy
uzyskać placek o średnicy minimum 30 cm. Blachę przekłądamy do lodówki na
minimm 2 godziny. Zdarzyło mi się zostawić je na całą noc w lodówce, co zdecydowanie
przysłuża się kr uchości ciasta.
2.     
Na pół godziny przed wyjęciem ciasta z lodówki przygotowujemy jabłka. Nagrzewamy
piekarnik do temperatury 175 stopni. Jabłka ucieramy, spryskujemy sokiem z
cytryny, mieszamy ze skórką cytrynową. Ucieramy marcepan na tarce jarzynowej
(tak samo jak jabłka). Najlepiej robić to partiami, żeby nie sklejał się w
większe porcje. Na bieżąco łączymy delikatnie z jabłkami.
3.     
Jabłka przekładamy na tartę wyjętą z lodówki. Brzegi
zakładamy do środka. Jeżeli się połamią nic nie szkodzi. Smarujemy je
roztrzepanym jajkiem lub białkiem. Posypujemy je cukrem lub pomijamy ten
element. Posypujemy jabłka płatkami migdałowymi.
4.     
Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy 25- 35 minut z
nawiewem. Warto sprawdzić w czasie pieczenia czy ciasto zbyt szybko się nie
przyrumienia – jeśli tak, przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy dalej.Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blaszce. Delikatnie przekładamy na paterę.
*ułatwi to nam połączenie
startego już marcepanu z jabłkami
Smacznego!

 

IMG_2550

IMG_2537
15 comments Add yours
  1. Kategorycznie odwołuje jabłkowe przejedzenie! W obliczu takich wypieków o nadmiarze nie ma mowy. Sama się dziś skusiłam na 2 kg papierówek. Cóż zrobić, znów będzie szarlotka 🙂
    Ściskam Cię Droga serdecznie. Życzę Ci dużo spokoju i samych dobrych myśli.

    1. Nie ma glupich pytan a juz szczegolnie te o rozmair blaszki do nich nie naleza… Standardowy piekarnik wiec blacha duza. Rozwalkowuje ciasto cienko na niemal cala jej powierzchnie … mam nadzieje, ze pomoglam choc troche, bo akurat pod reka brak jakiejkolwiem miarki…

      Serdecznie

      Anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *