Trochę tak w biegu zrobiony (stąd jego nazwa), a zdaniem cud-męża – doskonały. Może znajdziecie na niego czas w wirze ostatnich świątecznych porządków? Może akurat szukaliście czegoś prostego i szybkiego dla całej rodziny? Zapraszam!
Mazurek, który poza okolicznościami świątecznymi może być uznany za tartę na przykład. W ciepłe dni będzie też doskonałym deserem. Albo też – z ciasteczkowym spodem – ciastem bez pieczenia, w upalne dni. Może cie przygotować go i udekorować razem z dziećmi. Pyszna zabawa.
Z dedykacją dla mojego Brata.
Mazurek 1-2-3
Składniki:
Na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
125 g masła dobrze schłodzonego
1 żółtko
25 ml wody
50 g cukru
szczypta soli
Ponadto:
500 g twarogu (może być sernikowy, ja używam świeżego półtłustego w kostce, który sama mielę)
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
kruche ciastka upieczone z resztki ciasta kruchego na spód
1/2 mango
1 kiwi
opcjonalnie – liofilizowane maliny lub maliny świeże – całe (mrożone pokruszone w dłoniach)
Przygotowanie:
- Przygotowujemy kruchy spód – wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera, łączymy w jednolitą masę, którą wkładamy do woreczka i do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wykładamy nim spód i brzegi foremki na tartę o średnicy 22-24 cm, pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka o dowolnych kształtach, którymi udekorujemy mazurka. Ciasto wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Studzimy.
- Galaretki dokładnie rozpuszczamy w 750 ml wody, odstawiamy do wystudzenia.
- Twaróg dosładzamy cukrem pudrem, mieszamy dokładnie, dodajemy do niego 3/4 ostudzonej galaretki (resztę pozostawiamy do posmarowania świeżych owoców, którymi udekorujemy mazurka). Mieszamy do połączenia i wylewamy na upieczony spód. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Po pół godziny mniej więcej jest już gotowa do dekoracji.
- Dekorujemy kawałkami mango, które smarujemy galaretką, ciasteczkami, kawałkami kiwi i rozkruszonymi malinami.
- Przed podaniem wyjmujemy z lodówki na kwadrans – wtedy, gdy się ociepli smakuje lepiej.
- Przechowujemy w lodówce, do 3 dni.
Smacznego!