Muffiny orzechowe.

Gdybyście dysponowali wolną chwilą i mieli ochotę na prawdziwie orzechowe doznania… zapraszam po przepis już wkrótce. Jeszcze dziś, mam nadzieję…

Miłego świętowania i Słońca nad głowami, Kochani, Wam życzę!

cdn.

 
 

Przeglądając się w
lustrze szyby w przedziale pociągu podmiejskiego rozmyślam o mijających dniach.
O tym, że nie narzekałabym na pogodę, gdyby tutaj były tak wolne od pracy jak w
Polsce. Gdybym miała długi weekend umiałabym się nim cieszyć, nie przejmując
się drobiazgami. Umiałabym znaleźć dobre strony i optymizm, jak ostatnią deskę
ratunku. Może tak. Tak sobie myślę. Żałując kolejnego słonecznego dnia, który
mija, zauważony dopiero późnym popołudniem. To tak jakby wypić niemal całą
herbatę w zamyśleniu tak głębokim, że jej smak nie ma najmniejszego znaczenia,
a dopiero ostatni jej łyk olśniewa… nawet jeśli niecy wystygły…
 
Zapraszam Was dzisiaj na obiecane muffiny, które goszczą
u nac niemal codziennie ostatnio. Przygotowuje je córcia pierwsza, sama,
osobiście, własnoręcznie, od początku do końca. Ja siadam wtedy przy kuchennym
stole i popijam herbatę przygotowaną przez cud-męża. Z miodem i cytryną. A
czasami, z imbirem i pomarańczą. Muffiny sa proste i szybkie w przygotowaniu,
ciekawe w smaku, słodko-słone i niepokojąco orzechowe. Udekorowane tak jak na
zdjęciu nabierają wyjściowego wyglądu. Polecam gorąco. 
 

 

Muffiny orzechowe 
Składniki:
175 g masła orzechowego
100 g czekolady mlecznej
125 g mleka skondensowanego bez cukru
3 jajka
55 g brązowego cukru
125 gęstego jogurtu naturalnego
100 g mąki owsianej/zmielonych płatków owsianych/mąki
orkiszowej typu 1850
½ łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka sody 
Do dekoracji:
cukier puder/polewa z czekolady mlecznej i/lub posiekane
solone orzechy 
Przygotowanie:
1.      
W garnuszku podgrzewamy mleko. Dodajemy pokruszoną na
mniejsze kawałki czekoladę i na końcu masło. Mieszamy dokładnie do połączenia.
2.     
W misce ubijamy jajka z cukrem.
3.     
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
4.     
Dodajemy jogurt, mieszamy.
5.     
Mąkę, sól i sodę łączymy.
6.     
Do ubitych jajek dodajemy czekoladę z masłem, zwalniamy
obroty i dodajemy mąkę, mieszamy.
7.     
Wypełniamy masą foremki do muffinek.
8.     
Pieczemy 15 minut.
9.     
Studzimy, dekorujemy, podajemy.
 
 
Smacznego!
16 comments Add yours
  1. Powrót z plaży w tak straszną szarzyznę jak dziś potrzebuje osłody. Za pieczenie się nie zabiorę bo trzeba najpierw wysypać piach z butów ale co się napatrzę to moje ;)) Słońca Kochana przesyłam Ci ile udźwignę!!

    1. Jak ja marze o piasku w butach! I zwazywszy na belgijska aure ja chetnie otrzymalabym wiecej slonca niz Ty jestes w stanie udzwignac 🙂 taka szarzyzna tutaj kazdego dnia bez wyjatku… Serdecznie i z usmiechem, mimo wszystko

      ANna

  2. O jakie dostojne te muffiny:). Biotę jedną, a nawet dwie bo po holenderskiej (kupnej) appeltaart mam wielki niesmak…
    Moje świętowanie wciąż trwa – granica z Niemcami jutro:)i do domu:)
    Mocno Ci macham, Kochana!!!
    p.s. napisałam – chyba doszło…
    :*

    1. Szczesliwie ja sie nigdy na appeltaart bardzo nie zawiodlam… Zdarzalo sie owszem, ze nie smakowala az tak bardzo, ale z reguly czuje sie mile zaskoczona.

      Buziakow moc, Kochana

  3. Tutaj wlasnie trwa dlugi weekend, jutro tez wolne. A ja ciesze sie kazda chwila. Nawet wczorajszy deszcz byl przyjemny i orzezwiajacy.
    Muffiny przesliczne i na pewno przesmaczne.

  4. Zrobilam i znalazly jednego amatora w rodzinie.
    Zuzylam reszte masla orzechowego kupionego do slonej granoli, ktorej N.B. nikt nie chce jesc. Nie wiem jak moglabym ja "ulepszyc"?

    1. ALeksandro,
      to pewnie kwestia smaku. U nas smakuja wybitnie wszystkim, o co wcale nie jest u nas latwo…
      A granole tez zajadaja na sucho. Mialabym pomysl na jej wykorzystanie, ale nie mam kiedy zrealizowac. Mozesz polaczyc ja z ubitymi na sztywno bialkami i ew odrobona miodu jeszcze i zapiec w foremce, potem pokroic, wyjda z tego batony, bardzo energetyczne. Pozdowien moc,
      Anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *