Przygotowanie tego musu ponownie ujawniło skłonności do oblizywania palców, ba! wszelkich utensyliów z garnkami włącznie. (kiedy zabierałam się nawet za ostrza Termomixa, pomyśłałam, że moje łakomstwo to chyba już jednostka chorobowa).
Wszystko po to, by opisać Wam smak tego musu. Jak dla mnie kwintesencja lata. Smak lawendy jest idealnie wyważony, słodycz i kwaśność podobnie, całość dopełnia dojrzałość truskawki. Pycha! Polecam gorąco!
Mus rabarbarowo-lawendowy z truskawkami
Składniki:
500 g rabarbary
2-3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
150 g truskawek
Przygotowanie:
1. Rabarbar kroimy na kawałeczki o długości ok. 1 cm.
2. Rabarbar i truskawki przekladamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy kwiatami lawendy i cukrem, mieszamy i gotujemy, mieszając regularnie, uważając, aby się nie przypalił, aż do momentu jak owoce zaczną się rozpadać.
3. Całość miksujemy na mus, gorący przekładamy do słoików, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. Jeżeli chcemy przechowywać je dłużej, pasteryzujemy i przechowujemy w spiżarce/piwnicy.
Smacznego!
Z tą lawendową nutą musiał smakować niebiańsko! 🙂