Must eat in Brussels. Ergon.

IMG_3928

 

 
 Do kuchni greckiej ma szczególną słabość. To pewnie przez te wszystkie wspomnienia i sentymenty. Ergon to stosunkowo nowa restauracja w Brukseli. Mam nadzieję, że uda się utrzymać poziom, który udało im się osiągnąć. Jeśli jeszcze tam nie byliście, zajrzyjcie koniecznie. Za jakość i smak gotowa jestem ręczyć głową. Do tego własną…

 

Wybaczcie, że zdjęć naparstek, ale z racji prawa i dobrego obyczaju, szanujemy prywatność osób zgromadzonych w lokalu.

Ergon

Działa ledwie od października 2014 roku, a już ma wielu naprawdę zagorzałych fanów – do których mam okazje się zaliczać. Restauracje z kuchnią grecką, nie wiedzieć czemu, zawsze prezentowały się z lekka kiczowato. Te same zgrane kolory i rekwizyty, a i z kuchnią bywało różnie. Powodów dla popularności Ergona nie trzeba specjalnie szukać. Karta prezentuje się tak, że chciałoby się zamówić wszystkie proponowane dania. Kiedy już wylądują na Twoim stole – zaskakują prezentacją i smakiem. To zdecydowanie pyszna, nowoczesna kuchnia grecka. Kreatywna, lekka, inspirująca. Bazująca na świetnej jakości składnikach. Jedynym minusem może być fakt, że lokal nie jest klimatyzowany, co przy upale, który  na szczęście nie zdarza się w Brukseli często, może być trudne do przełknięcia. Na zewnątrz 4-5 stolików dla 2 osób. Niewiele, choć to nie zarzut. Jeśli wybieracie się tam na lunch – warto wcześniej zarezerwować stolik lub być punktualnie w południe, godzinie otwarcia restauracji. Zamawiana woda, lemoniada czy kawa – wszystko prosto z Grecji, co cenne, bo można odnieść wrażenie, że przekraczając próg restauracji ruszamy w stronę Hellady. Fajnie, że kupimy tu greckie cuda zaklęte w słoiki – pikle, syropy, miody (tymiankowy, piniowy, pomarańczowy), herbaty, zioła, kawy, oliwki.   Ergon to także historia rodzinnej firmy z Thessalonik, zajmującej się kulinariami od 3 pokoleń, która postanawia zająć się promowaniem unikalnych greckich produktów. Wszystko z poszanowaniem tradycji i we współpracy z lokalnymi producentami. Zaczęło się w 2008 roku wprowadzeniem na rynek miodu sygnowanego marką Ergon. W 2011 otwarto pierwsze delikatesy Ergon, kilka miesięcy później restaurację. Mam nadzieję, że panujący kryzys nie zaszkodzi marce.

ERGON
Rue du Parnasse 1, 1050, Ixelles (okolice Place du
Luxemburg)
Otwarte pn-pt 12:00-16:00
& 18:00-22:30, sob 13:00-16:00 & 18:00-22h30

 

IMG_3935
Smacznego!
4 comments Add yours
  1. Bylam dzis ale troche sie rozczarowalam. Pan z obslugi byl malo zorientowany w tym co sprzedaje i dlugo to trwalo zanim zrozumial. I taki srednio sympatyczny. A klientka za mna przyszla z reklamacja ze po raz kolejny sprzedano jej przeterminowany towar. Wyszlam wiec z butelka oliwy i smarowidlem z fety (nieprzeterminowane), a na pyszny obiad poszlam do ESKAPE…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *