Na uparte upały – truskawkowa fantazja z winem (Soupe de fraises au vin)

Upał się uparł

Zajęty wiatr czyta poezje

Jeszcze kusi lawenda
Ze smutkiem kaliny przekwitają

Kupiłam dziś truskawki
Coraz mniejsze, coraz mniej ich

Płonęły rumieńcem onieśmielone
Pachniały słodyczą, którą tak lubisz

Dla Ciebie…

Truskawkowa fantazja z winem (Soupe de fraises au vin)

Składniki :
250 ml czerwonego wina wytrawnego
25 g cukru
1 kawałek kory cynamonowej (można zastąpić małą szczyptą cynamonu)
1 laska wanilii
sok z ½ cytryny
300 g świeżych dojrzałych truskawek

Przygotowanie:
1. W garnku podgrzewamy wino, dodajemy cukier, kawałek kory cynamonowej przekrojony wzdłuż, laskę wanilli i ziarenka, sok z cytryny, doprawiamy pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Schładzamy.
2. W tym czasie przygotowujemy truskawki. Myjemy je, osuszamy i kroimy na połówki, wkładamy do szklaneczek.*
3. Schłodzone wino przelewamy przez sitko i zalewamy nim truskawki. Przykrywamy i pozostawiamy 2 godziny w lodówce.

*Truskawki macerowałam jeszcze wcześniej w occie balsamicznym (1 łyżka na 300g truskawek)
Można również zamienić truskawki na morele a czerwone wino wastąpić białym owocowym np. chardonnay.

Przepis pochodzi z książki „60 produits passion” N.Bruart i Erica Boschmana.

Niniejszy post bierze udział w akcji Sezon truskawkowy 2010

Smacznego!

9 comments Add yours
  1. Arvén,
    nie wiem jak Ty ale ja wszystko co z cynamonem biore w ciemno, a te truskawki robie juz trzeci wieczor z rzedu i zajadam na dobranoc, truskawkowe sny murowane, pozdrawiam
    Wiosenko,
    oj tak, byle byl bardzo dobrze schlodzony, swietna to wtedy ambrozja, pozdrawiam
    Poleczko,
    alez oczywiscie 🙂
    smakowalo? Sciskam,
    Asiejko,
    tak jak piszesz taki melanz czarowny i slodki…pozdrawiam
    Tomaszu,
    a to mile, naprawde… dziekuje i pozdrawiam
    Anna

  2. Truskawki bardzo staniały ostatnio więc szaleję ;)) Moje wyszły bardzo bardzo bordowe pod wpływem wina, twoje są dużo jaśniejsze… Szkoda, że deser nie nadaje się dla młodzieży 😉

  3. Lo,
    sprobuj koniecznie, zaufaj mi jeszcze raz i w tej kwestii kulinarnej…
    Agnieszko,
    dzieki, ze sprobowalas. Roznice w kolorze wynikaja zapewne z faktu, ze moje zdjecia robilam praktycznie chwile po zalaniu truskawek winem, kiedy jeszcze bylo dobre swiatlo, a kiedy je zajadalismy noca byly ciemne jak je opisalas. Pozdrawiam Cie serdecznie,
    Anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *