Znam kogoś, kto przygotowuje to ciasto ukochanej osobie na śniadanie. Oprócz tego, że to dowód najwyższej troski i wyjątkowego uczucia, to także dowód, jak szybkie i proste jest ono w przygotowaniu. Klasyczny francuski przepis na wygodne ciasto kubeczkowe. Polecam gorąco.
Ciasto jogurtowe
Składniki:
1 kubeczek jogurtu (nie musi być naturalny)
3 kubeczki mąki
2 kubki cukru
1,5 łyżeczki proszku
aromat
3 całe jajka
1 kubeczek oleju roślinnego
Przygotowanie:
1. Zasada jest prosta. Do odmierzania składników używamy umytego i osuszonego kubeczka po jogurcie – jednym ze składników ciasta.
2. Wszystkie składniki łączymy mikserem na bardzo niskich obrotach, możliwie najkrócej.
3. Możemy dodać pokrojone jabłko lub mrożone maliny.
4. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 20 cm.
5. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach – do suchego patyczka.
Smacznego!
Bardzo fajna propozycja!
Nie wie Pani czy wyszłoby takowe ciasto z mąki gryczanej? niestety pszennej i żytniej tykać mi nie można(albo stety 😉
ale ile ten kubeczek ma? kubeczek kubeczkowi nie rowny …
dzięki za przypomnienie tego pysznego ciasta 🙂
ślicznie u Ciebie… czyżby wiosna zbliżała się wielkimi krokami? 🙂
upiekłam a ono zniknęło! w brzuchach domowników na szczęście 🙂 pyszne!
Prosto i tak pysznie 🙂
Zachęciłas mnie:)
Robilam juz dwa razy, u mnie pieklo sie godzine. Bardzo dobre, z malinami i naturalnym aromatem cytrynowym.
Super! Ciesze sie bardzo i pozdrawiam serdecznie
ANna