Naleśniki pomidorowe. La Chandeleur 2024

To dzisiaj. Naleśnikowe święto. A mnie się ostatnio zachciało takich kwaśnych naleśników. Więc pomyślałam – dodam do ciasta koncentratu pomidorowego i powinno się udać. Ależ się udało! Zajadałam się nimi na sucho i oderwać od stołu nie mogłam. Są rewelacyjne. Spróbujcie koniecznie! (Jeśli pominiecie koncentrat pomidorowy, a oliwę zastąpicie roztopionym masłem uzyskacie klasyczną wersję naleśników).

Naleśniki pomidorowe

Składniki: na ok. 12 sztuk

1 szkl. mąki pszennej (250 ml)

4 jajka

1 łyżeczka soli

50 ml oliwy z oliwek

50 ml koncentratu pomidorowego (używam Mutti z tubki)

1,5 szkl. kefiru (375 ml)

1/2 szkl. wody (125 ml)

Ponadto do podania, do wyboru

parmezan i/lub miód (u mnie miód truflowy)

kremowa gorgonzola

tapenada z czarnych oliwek

awokado i jajko sadzone

jajko sadzone ze szpinakiem

tarta mozzarella

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Odstawiamy na ok. 30 minut (można na dłużej, jeśli nam się nie spieszy).
  3. Naleśniki możemy smażyć na maśle klarowanym, ale nie jest to konieczne (zawierają już oliwę).
  4. Przekładamy na słono lub na słodko – obie wersje tu pasują, albo też „nature” – bez żadnych dodatków, też pysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *