To dzisiaj. Naleśnikowe święto. A mnie się ostatnio zachciało takich kwaśnych naleśników. Więc pomyślałam – dodam do ciasta koncentratu pomidorowego i powinno się udać. Ależ się udało! Zajadałam się nimi na sucho i oderwać od stołu nie mogłam. Są rewelacyjne. Spróbujcie koniecznie! (Jeśli pominiecie koncentrat pomidorowy, a oliwę zastąpicie roztopionym masłem uzyskacie klasyczną wersję naleśników).
Naleśniki pomidorowe
Składniki: na ok. 12 sztuk
1 szkl. mąki pszennej (250 ml)
4 jajka
1 łyżeczka soli
50 ml oliwy z oliwek
50 ml koncentratu pomidorowego (używam Mutti z tubki)
1,5 szkl. kefiru (375 ml)
1/2 szkl. wody (125 ml)
Ponadto do podania, do wyboru
parmezan i/lub miód (u mnie miód truflowy)
kremowa gorgonzola
tapenada z czarnych oliwek
awokado i jajko sadzone
jajko sadzone ze szpinakiem
tarta mozzarella
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Odstawiamy na ok. 30 minut (można na dłużej, jeśli nam się nie spieszy).
- Naleśniki możemy smażyć na maśle klarowanym, ale nie jest to konieczne (zawierają już oliwę).
- Przekładamy na słono lub na słodko – obie wersje tu pasują, albo też „nature” – bez żadnych dodatków, też pysznie.