Naleśniki twarogowo-marcepanowe z musem jabłkowym.

Dobrnęliśmy do końca tygodnia. Jakoś. Zupełnie nie wiem jak… Taka inercja wobec pędu codzienności może trochę niepokoić, ale mam nadzieję, że to tylko taka chwila słabości. I mamy piątek. Znowu mamy piątek.

W sobotę wieczorem cud-mąż zwykł mawiać: Wiesz, czego mi szkoda? Że piątek już minął. Moje optymistyczne nastawienie zwykle podsuwa mi – cóż że zawsze tę samą – logiczną i błyskotliwą zarazem odpowiedź – Mamy jeszcze niedzielę!

A skoro już o piątku mowa – to chłopaki tego dnia dostają zwykle naleśniki lub pankejki do swoich lunch boxów. I nie ma wątpliwości – jaki dziś mamy dzień 🙂

Chciałam zmienić trochę skład klasycznych naleśników z twarogiem – skądinąd – uwielbianych. Jak można było przewidzieć, największym fanem tej ich marcepanowej wariacji, został cud-mąż. Po szczegóły zapraszam poniżej.

 

 

Naleśniki twarogowo-marcepanowe z musem jabłkowym

Składniki:

200 g twarogu półtłustego

150 g masy marcepanowej – może być także marcepan w czekoladzie

naleśniki – z tego przepisu

200 ml musu z prażonych jabłek (konfitury śliwkowe też będą ok)

prażone płatki migdałowe do podania

 

Przygotowanie:

  1. Masę marcepanową kroimy na małą kostkę, miksujemy w robocie na gładką masę. Można ją także przetrzeć przez sitko.
  2. Dodajemy twaróg, miksujemy razem. Od nas zależy – czy masa będzie gładka, czy grudkowata. Jeśki chcemy możemy dodać aromat migdałowy.
  3. Naleśnik, każdy z osobna, smarujemy najpierw musem jabłkowym, następnie nadzieniem marcepanowy, by wreszcie – zrolować go lub złożyć.
  4. Posypujemy uprażonymi płątkami migdałowymi. Podajemy.

 

 

Smacznego!

One comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *