Dobrnęliśmy do końca tygodnia. Jakoś. Zupełnie nie wiem jak… Taka inercja wobec pędu codzienności może trochę niepokoić, ale mam nadzieję, że to tylko taka chwila słabości. I mamy piątek. Znowu mamy piątek.
W sobotę wieczorem cud-mąż zwykł mawiać: Wiesz, czego mi szkoda? Że piątek już minął. Moje optymistyczne nastawienie zwykle podsuwa mi – cóż że zawsze tę samą – logiczną i błyskotliwą zarazem odpowiedź – Mamy jeszcze niedzielę!
A skoro już o piątku mowa – to chłopaki tego dnia dostają zwykle naleśniki lub pankejki do swoich lunch boxów. I nie ma wątpliwości – jaki dziś mamy dzień 🙂
Chciałam zmienić trochę skład klasycznych naleśników z twarogiem – skądinąd – uwielbianych. Jak można było przewidzieć, największym fanem tej ich marcepanowej wariacji, został cud-mąż. Po szczegóły zapraszam poniżej.
Naleśniki twarogowo-marcepanowe z musem jabłkowym
Składniki:
200 g twarogu półtłustego
150 g masy marcepanowej – może być także marcepan w czekoladzie
naleśniki – z tego przepisu
200 ml musu z prażonych jabłek (konfitury śliwkowe też będą ok)
prażone płatki migdałowe do podania
Przygotowanie:
- Masę marcepanową kroimy na małą kostkę, miksujemy w robocie na gładką masę. Można ją także przetrzeć przez sitko.
- Dodajemy twaróg, miksujemy razem. Od nas zależy – czy masa będzie gładka, czy grudkowata. Jeśki chcemy możemy dodać aromat migdałowy.
- Naleśnik, każdy z osobna, smarujemy najpierw musem jabłkowym, następnie nadzieniem marcepanowy, by wreszcie – zrolować go lub złożyć.
- Posypujemy uprażonymi płątkami migdałowymi. Podajemy.
Smacznego!
przepyszne!