Zapraszam na obiecany wczoraj przepis, który – podobnie jak granola bardzo przypadł mi do gustu. Smakują mi nawet na zimno. I kiedy zabieram je ze sobą do pracy, w pudełeczku – na drugie śniadanie, to ich nie podgrzewam. Polecam gorąco!
Oatmeal Miso Banana Pancakes
Składniki:
55 g zmielonych płatkow owsianych górskich
80 g skyra
1 jajko
1 banan (100 g po obraniu)
80 g słodkiej maślanki
15 g shiro miso
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Banana rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy miso i łączymy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy widelcem do dokładnego połączenia.
- Pasta, którą uzyskamy nie będzie bardzo gęsta, dlatego odstawiamy ją na 30 minut. Płatki owsiane wchłoną nadmiar wilgoci i masa będzie gęsta na tyle by pankejki się idalnie usmażyły.
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, wykładamy łyżką porcje ciasta, formując pankejki. Przykrywamy patelnię i smażymy na niezbyt dużym ogniu. Kiedy na powierzchni pankejków utworzą się pęcherzyki powietrza, przekładamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze króciutko.
- Ja podaję moje pankejki z granolą z solonym syropem klonowym (przepis tutaj) i jogurtem kokosowym lub też skyrem wymieszanym pół na pół ze słodką maślanką, świetnie smakują tu jescze płatki parmezanu.
- Pankejki smakują na ciepło i na zimno. Są super przekąską.
Smacznego!