Oatmeal Miso Banana Pancakes

Zapraszam na obiecany wczoraj przepis, który – podobnie jak granola bardzo przypadł mi do gustu. Smakują mi nawet na zimno. I kiedy zabieram je ze sobą do pracy, w pudełeczku – na drugie śniadanie, to ich nie podgrzewam. Polecam gorąco!

Oatmeal Miso Banana Pancakes

Składniki:

55 g zmielonych płatkow owsianych górskich

80 g skyra

1 jajko

1 banan (100 g po obraniu)

80 g słodkiej maślanki

15 g shiro miso

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Banana rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy miso i łączymy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy widelcem do dokładnego połączenia.
  2. Pasta, którą uzyskamy nie będzie bardzo gęsta, dlatego odstawiamy ją na 30 minut. Płatki owsiane wchłoną nadmiar wilgoci i masa będzie gęsta na tyle by pankejki się idalnie usmażyły.
  3. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, wykładamy łyżką porcje ciasta, formując pankejki. Przykrywamy patelnię i smażymy na niezbyt dużym ogniu. Kiedy na powierzchni pankejków utworzą się pęcherzyki powietrza, przekładamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze króciutko.
  4. Ja podaję moje pankejki z granolą z solonym syropem klonowym (przepis tutaj) i jogurtem kokosowym lub też skyrem wymieszanym pół na pół ze słodką maślanką, świetnie smakują tu jescze płatki parmezanu.
  5. Pankejki smakują na ciepło i na zimno. Są super przekąską.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *