Paszteciki i barszcz wigilijny.

 

Z barszczem było u mnie trochę tak jak z ciastem drożdżowym. Wydawało się, że patent na nie mają tylko pokolenia od matki wzwyż. Blokował strach i obawa, czy wyjdzie tak samo dobry.

Wraz z przekonaniem, że nigdy nie będzie,  bo tu o cały kontekst zaprawiony nostalgią i wspomnieniami, nie do odtworzenia, umówmy się, chodzi – przyszła chęć, by samemu spróbować. I udało się. A potem jeszcze raz i jeszcze raz. Nauczyłam się. Można? Można! Polecam gorąco.


 
 
Barszcz wigilijny

 

Składniki:

Na wywar buraczany:
1 por
150 g pietruszki  (2 sztuki) waga po obraniu
400 g marchewki (5 sztuk) waga po obraniu
200 g selera naciowego
1,3 kg buraków
2 cebule
7 ząbków czosnku
3 l wody
liść laurowy (2 sztuki), ziele angielskie (7 ziaren), lubczyk (2 czubate łyżki),
majeranek (1 czubata łyżka), pieprz w ziarnach (kilkanaście sztuk)
2 łyżki octu
1 łyżka soku z cytryny

Na wywar warzywny:
2 l wody
warzywa – marchewka (4 – 5), pietruszka, seler (ok. 100 g) i por
duża garść suszonych grzybów
suszony lubczyk
sól

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy wywar buraczany. Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy wszystkie obrane i umyte warzywa, zioła i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez minimum 2 godziny, najlepiej dłużej. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy ocet i sok z cytryny. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na całą noc.
2. Przygotowujemy wywar warzywny. Do garnka wlewamy wodę, przekładamy obrane i umyte warzywa oraz namoczone wcześniej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, dodajemy lubczyk i 1 czubatą łyżkę soli. Gotujemy na wolnym ogniu. (Im dłużej, tym lepiej, ja ok. 4 godzin).
3.Wywary łączymy przelewając je przez drobne sito. Doprawiamy do smaku, octem, solą, pieprzem.

Paszteciki

Skladniki:
Na ciasto krucho-drożdżowe:
225 g przesianej mąki
125 g masła
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżka cukru
15 g drożdży

Na farsz:
½ kg kapusty kiszonej
350 g słodkiej kapusty
250 g pieczarek
40 g suszonych grzybów
100 g ugotowanej kaszy gryczanej
12 g posiekanej drobno cebuli
sól, pieprz, majeranek, szczypta cynamonu i kuminu

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy farsz. Suszone grzyby moczymy minimum 1 godzinę w wodzie, następnie gotujemy do miękkości. Pieczarki siekamy drobno, smażymy. Grzyby mielimy w maszynce. Kapusty drobno siekamy. Kapustę kiszoną gotujemy w odrobinie wody do miękkości, około ½ godziny. Kapustę świeżą zalewamy wodą i gotujemy przez moment, następnie odlewamy cała wodę, płuczemy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości. Gotujemy kaszę gryczaną. Smażymy cebulę. Łączymy w jednym garnku wszystkie składniki. Mieszamy delikatnie aby nie rozciamkać farszu niepotrzebnie. Doprawiamy w razie potrzeby.
2. Przygotowujemy ciasto. Drożdże wkruszamy do podgrzanej lekko śmietany, wsypujemy cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy z solą i dobrze siekamy z żółtkami i ze  schłodzonym masłem. Dodajemy rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagniatamy ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na chwile w cieple miejsce, aby odpoczęło.
3. Nabieramy porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, rozwałkowujemy, nakładamy farsz i sklejamy, formujemy bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem sklejeniem do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopniu piekarnika. Pieczemy 15-20 minut. Po wyjeciu z piekarnika studzimy na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *