Upieczenie pierniczków nadziewanych chodziło za mną od lat. I powiedzieć muszę, że westchnienia zachwytu (wiecie, tych z gatunku rozanielonych mhmmmmmm..!!!) sprawiły, że żałowałam, iż zwlekałam tak długo.
Przepis i realizacja bardzo prosta. Ciasto idealnie współpracuje. Całość do wykonania w pół godziny. Sprawa warta zachodu, szczególnie na ostatnią chwilę.
Polecam gorąco! A za podzielenie się przepisem dziękuję Edycie (IG @edytafl)
Pierniczki nadziewane
Składniki:
135 g masła
180 g cukru (dodałam 120 g)
100 g miodu
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kakao
2 jajka
Ponadto:
250 g powideł
Przygotowanie:
- Miód podgrzewamy z cukrem i pozostawiamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy masło, mieszamy. Pozostawiamy do dokładnego rozpuszczenia.
2. Suche składniki łączymy z mokrymi. Wyrabiamy.
3. Rozwałkowujemy. Wykrawamy koła. Zlepiamy po dwa, wkładając do środka po 1 łyżeczce powideł.
4. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!